Izrael: Češi budou mít na výrobě 3D radarů velký podíl

Radiolokátor pardubické společnosti Retia

Radiolokátor pardubické společnosti Retia Zdroj: Retia

Nejen montáž vojenských 3D radarů, ale i podíl na výrobě sofistikovaných součástí mohou získat české firmy zapojením do projektu izraelské společnosti Elta Systems. Ta už oslovila pardubickou Retii a podepsala s ní dohodu. Společně se přihlásí do tendru, který tuzemské ministerstvo obrany vypíše v prvním čtvrtletí příštího roku. Zapojení zahraničního výrobce radiolokátorů je jedna z hlavních podmínek pro účast v tendru.

Retia donedávna stála v čele vůbec prvního obranného projektu zemí visegrádské čtyřky, jehož cílem byl společný nákup 3D radiolokátorů pro ozbrojené síly všech čtyř zemí. Zářijové rozhodnutí úřadu Martina Stropnického (ANO) vypsat otevřenou soutěž však záměr pohřbilo.

„Izraelský partner patří v daném oboru mezi světové lídry. Českému obrannému průmyslu nabízí exkluzivní podmínky, konkrétně čtyřicetiprocentní podíl na výrobě. Důležité je, že by to bylo po celý životní cyklus radarů, takže bychom se podíleli i na servisních službách,“ uvedl šéf Retie Petr Novák.

Pro celou střední Evropu

O pět až deset 3D radarů přitom nemá zájem jen česká armáda, která na ně vyčlenila 1,5 až 1,7 miliardy korun. Nakupovat je bude i Slovensko, Maďarsko a Polsko. Jen ve střední Evropě má izraelsko-český projekt potenciál okolo dvou desítek kusů.

Podle Nováka je důležité, že Retia a další firmy by na izraelský AD-STAR 2288 nedodávaly jen kontejner a jeho vybavení. V Česku by se například vyráběly digitální vysílací a přijímací moduly, jedna z nejsložitějších součástí, a zařízení umožňující zapojení do systému velení a řízení protivzdušné obrany a radiotechnického vojska. „Ze samotné anténní hlavy, což je srdce radaru, bychom vyráběli její podstatnou část. Efektivita výroby by byla velmi vysoká,“ dodal Novák.

Do připravovaného tendru se zřejmě přihlásí i pardubická Eldis nebo TCZ. Ze zahraničních společností už dříve projevily zájem Saab či Lockheed Martin.