Izrael má novou vládu bez Netanjahua. Etsy expanduje v módním průmyslu

Šéf izraelské opozice Jair Lapid sestavil novou vládu. Ve funkci premiéra tak končí Benjamin Netanjahu, který vedl zemi posledních dvanáct let.

Šéf izraelské opozice Jair Lapid sestavil novou vládu. Ve funkci premiéra tak končí Benjamin Netanjahu, který vedl zemi posledních dvanáct let. Zdroj: e15.cz

Vysoká nezaměstnanost potrvá kvůli současné pandemii i v příštím roce. Bez práce bude v roce 2022 o 23 milionů lidí více než před koronakrizí a prohloubí se rozdíly mezi státy. Tvrdí to Mezinárodní organizace práce (ILO).
Akciové burzy v USA i v Evropě ve středu posilovaly.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Nezaměstnanost bude vysoká i příští rok

Současná pandemie koronaviru bude nadále způsobovat růst globální nezaměstnanosti, zejména v zemích se středními a nízkými příjmy, které bojují s nedostatkem vakcín. Ještě v roce 2022 bude bez práce o 23 milionů osob více než před koronakrizí. Vyplývá to ze zprávy, kterou ve středu zveřejnila Mezinárodní organizace práce (ILO). Podle ILO pandemie zároveň prohloubí rozdíly mezi bohatými a chudými státy. Rozsah škod může být navíc ještě daleko horší, než uvádějí statistiky. „Především ženy a mladí lidé opustili pracovní trh úplně a nejsou tak v nich započítáni,“ tvrdí ILO.  

Lapid sestavil koalici

Lídr izraelské opozice Jair Lapid ze středové strany Ješ Atid sestavil nový vládní kabinet. V osmičlenné koalici budou zastoupeny menší i středně velké strany napříč politickým spektrem. Vůbec poprvé v dějinách Izraele do ní vstupuje i uskupení reprezentující arabskou menšinu, Sjednocená arabská kandidátka vedená Mansúrem Abbásem. Dohoda znamená konec dvanáctileté vlády dosavadního izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Vyřešila se také politická krize, která v zemi panovala od předčasných voleb na konci března. Novým ministerským předsedou Izraele by se měl stát Naftali Bennett, šéf krajně pravicové strany Jamina. Za dva roky ho ve funkci vystřídá Lapid. 

Z trhů a burz 

Akcie na obou stranách Atlantiku zdražily

Burzy ve Spojených státech ve středu mírně vyrostly. Vzhůru je táhly například těžařské společnosti. O více než tři procenta se naopak propadly akcie automobilky Tesla. Dow Jonesův index celkově posílil o 0,07 procenta. S&P 500 a Nasdaq Composite přidaly shodně 0,14 procenta. Optimismus vládl i na trzích v západní Evropě, kde všechny hlavní benchmarky skončily v plusu. Nejvíce zpevnil francouzský CAC 40, a sice o 0,49 procenta. Následoval jej britský FTSE 100, který vyrostl o 0,39 procenta, celoevropský STOXX Europe 600 (+ 0,28 procenta) a německý DAX (+ 0,23 procenta).  

Etsy převezme aplikaci Depop za 34 miliard 

Americká digitální obchodní platforma Etsy kupuje britskou aplikaci pro sociální nakupování typu peer-to-peer Depop. Etsy tak expanduje do rychle rostoucího odvětví módy pro mladé. Zhruba 90 procent z osmnácti milionů aktivních uživatelů Depopu je méně než 26 let. Etsy za platformu zaplatí 1,63 miliardy dolarů, zhruba 34 miliard korun. Převod má být dokončen ke konci letošního třetího čtvrtletí. Investoři reagovali na zprávu o nové akvizici s nadšením. Akcie Etsy včera zpevnily o 7,15 procenta na 175,14 dolaru.  

Video dne

Svět se obává nové ekologické katastrofy obrovských rozměrů. U západního pobřeží Srí Lanky se potápí singapurská nákladní loď, která převážela tuny chemikálií. Srílanské a indické námořnictvo se už několik dní snaží uhasit hořící plavidlo a zabránit úniku paliva do Indického oceánu.     

Stane se dnes

  • Evropská komise představí podrobnosti návrhu společné digitální peněženky, kterou by lidé mohli používat po celé Evropské unii.
  • V ruském Petrohradu probíhá ekonomické fórum, jehož se účastní hosté ze 130 zemí a zástupci 1200 firem. Řada západních politiků a podnikatelů však tuto akci kvůli ruské anexi Krymu už od roku 2014 bojkotuje. 
  • Proběhne jednání evropských ministrů dopravy. Budou mimo jiné hledat shodu na návrhu zjednodušujícím řízení letového provozu v Evropské unii.
  • Německo zveřejní data o květnovém vývoji prodeje nových osobních automobilů
  • USA vydají konečnou zprávu o vývoji podnikatelské aktivity za květen. 
  • Brusel zpřístupní konečnou zprávu o vývoji hospodářské aktivity v eurozóně za květen.