Izrael prý na Írán může zaútočit z Ázerbájdžánu

Izrael, stíhačky, ilustrační foto

Izrael, stíhačky, ilustrační foto

V případě leteckého útoku Izraele na Írán by měly izraelské stíhačky problém s palivem – musely by tankovat ve vzduchu. Komplikace by se vyřešila, kdyby bombardéry mohly používat vojenské základny v kavkazském Ázerbájdžánu. Tato varianta je možná, píše americký časopis Foreign Policy. Podle několika amerických diplomatů podniká Izrael v Ázerbájdžánu řadu aktivit.

Podle uznávaného časopisu Izrael získal přístup do leteckých základen v Ázerbájdžánu poblíž íránské severní hranice. Časopisu to řekli vysoce postavení američtí diplomati a členové rozvědky. Ázerbájdžán informaci popírá.

„Izrael si koupil letecký prostor. A ten prostor má jméno Ázerbájdžán,“ řekl člen americké vlády redaktoru Foreign Policy. Podle zprávy časopisu mají američtí diplomaté obavy, že izraelské aktivity v Ázerbájdžánu by mohly zmařit americké pokusy uvolnit napětí mezi Íránem a kavkazskou republikou. Váleční stratégové prý nyní musí počítat se scénářem izraelsko-íránské války, která by zahrnovala Kavkaz. „Pozorujeme, co Izrael právě dělá v Ázerbájdžánu. A vůbec se nám to nelíbí,“ řekl časopisu člen americké tajné služby, který zkoumá dopady možného útoku Izraele na Írán.

Podle Foreign Policy má Ázerbájdžán čtyři vojenská letiště ze sovětské éry, která by Izrael mohl použít. Jedním z nich je základna Sitalcay, vzdálená pouhých 500 kilometrů od íránských hranic.

Mapa ÁzerbájdžánuMapa Ázerbájdžánu | Google Maps

Izrael v únoru podepsal s Ázerbájdžánem smlouvu o prodeji protileteckých střel a bezpilotních letadel, za které Baku zaplatí 1,6 miliard dolarů. Podle jednoho penzionovaného amerického diplomata tato dohoda „rozzuřila tureckého premiéra Erdogana“. Izrael prý měl bezpilotní letouny původně vyvíjet spolu s Tureckem.

Ázerbájdžán je jednou z mála muslimských zemí, která s Izraelem už roky udržuje vojenskou, politickou a ekonomickou spolupráci. Židovský stát je druhým nejvýznamnějším odběratelem ázerbájdžánské ropy. Díky izraelským dodávkám zbraní může Baku obcházet zbrojní embargo OBSE, které na zemi organizace uvalila kvůli konfliktu s Arménií o území Náhorního Karabachu.