Izrael rozšiřuje svůj raketový program nad moře kvůli těžebním plošinám

Izraelský raketový systém Železná kopule

Izraelský raketový systém Železná kopule Zdroj: CC BY SA 3.0: IDF via Wikimedia Commons

Aby mohl lépe bránit své stanice těžící zemní plyn ve Středozemním moři a také se lépe chránit před útoky z vodní hladiny, chce Izrael na své válečné lodě rozšířit osvědčený raketový program známý také jako Železná kopule. Izraelská armáda uvedla, že v uplynulých týdnech úspěšně otestovala námořní variantu svého raketového programu a začne těmito komplety vybavovat své fregaty.

Rodící se námořní systém je prý kombinací raket rozmístěných na pevnině a radarů umístěných na válečných plavidlech. „Říkáme tomu mořská Železná kopule,“ uvedl podle agentury Reuters plukovník izraelské armády Ariel Shir, který má na starost raketové zbraně.

Systém, který ničí především rakety krátkého doletu a minometné granáty, se stal základním kamenem izraelské obrany od svého zavedení v roce 2011. Systém byl vyvinut Izraelci za vydatné pomoci Spojených států amerických. Během války v Pásmu Gazy před dvěma lety Železná kopule zneškodnila na sedm stovek raket vypálených hnutím Hamas. To byla více než 90procentní úspěšnost zneškodnění, která téměř vynulovala hrozbu „vzdušných“ útoků ze strany Hamasu.

Minimalizace hrozby

Během tohoto konfliktu se Hamas pokusil odpálit rakety na těžební plošiny zhruba 30 kilometrů od pobřeží. To byl právě impulz pro izraelskou armádu a tamní zbrojní společnosti, aby vyvinuly námořní systém, který by takovou hrozbu minimalizoval. Železná kopule je jen jedním z prvků izraelské protivzdušné obrany.

Země plánuje přidat další dva systémy: Davidův prak a Arrow 3, které mají reagovat na měnící se situaci na Blízkém východě. Nové systémy by měly židovský stát ochránit před raketami středního doletu, které ve velkém vlastní Hizballáh, a balistickými raketami dlouhého doletu vyvinutými v posledních letech Íránem.