Izrael volí premiéra, Netanjahu může ztratit moc

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: ctk

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se předčasných volbách pokouší uhájit svou pozici, průzkumy mu ale nepřipisují velké šance na vítězství. Stranu Likud v nich překonával středolevý Sionistický svaz, který sází na nespokojenost lidí se sociálními rozdíly a vysokými životními náklady. Netanjahuovi se přitom nepodařilo přesvědčit obyvatele o vážnosti bezpečnostních hrozeb. Není však zdaleka jisté, že jeho rivalové dokážou sestavit vládu.

Svaz stavěl kampaň na náladách střední třídy a nižších příjmových skupin, které mají pocit, že vývoj jejich příjmů neodpovídá hospodářskému růstu a pohybu cen. „Prodáváme naše znalosti po celém světě, našli jsme jedny z největších nalezišť plynu ve Středozemním moři, a přesto z toho lidé zde nemají nic,“ stěžoval si The Financial Times aktivista Šaj Kohen.

„V posledních šesti letech sloužila ekonomika jen pár lidem a je klíčové, aby v příštích čtyřech sloužila většině,“ přislíbil nedávno změnu zástupce hlavní opoziční strany Manuel Trajtenberg.

Pro Izraelce jsou problémy životních nákladů a úrovně veřejných služeb natolik palčivé, že odsunuly jejich bezpečnostní obavy. Hospodářská a sociální témata označila v průzkumu za prioritu více než polovina tázaných, vztahy s Palestinci pětina, jadernou hrozbu Íránu desetina. „Toto jsou volby, v nichž ekonomické otázky hrají větší roli než kdykoli dříve,“ uvedl Rafi Smith z průzkumné agentury Smith Consulting.

Kneset podle posledních průzkumůKneset podle posledních průzkumů | E15

Experti tvrdí, že to Netanjahu podcenil, když se soustředil na bezpečnost. Premiér na poslední chvíli mobilizuje voliče, aby zabránili nástupu levice, a slibuje, že Palestincům neumožní vlastní stát. Tvrdí, že Sionistický svaz je financován ze zahraničí s cílem sesadit ho. „Ti, kteří mu poskytují podporu, vědí, že bude-li zvolen, přijme diktát mezinárodního společenství,“ řekl.

Šanci dostat se do 120členného parlamentu má jedenáct stran. Skutečnými vítězi mohou být středové strany, které zřejmě budou mít silnou vyjednávací pozici. Odborníci zároveň upozorňují na to, že volby mohou skončit překvapením. „Ve všech předchozích byly mezi předpověďmi a výsledky značné rozdíly,“ řekl Reuters politolog Avraham Diskin.
Zajímavostí je, že arabské strany prvně vytvořily společnou kandidátku. Mají šanci na slušný zisk, jejich účast na sestavování vlády se však nečeká.

Největší favorité
Sionistický svaz
Cipi Livniová a Jicchak HerzogCipi Livniová a Jicchak Herzog | reuters
Cipi Livniová a Jicchak Herzog
Středolevá aliance vznikla v prosinci ze Strany práce někdejšího několikanásobného ministra Jicchaka Herzoga a partaje Pohyb Cipi Livniové, jež má také bohaté vládní zkušenosti. V případě vítězství obou stran a sestavení koalice se chtějí po dvou letech prostřídat v křesle premiéra. Uskupení slibuje, že se veřejné prostředky vrátí veřejnosti, a hlásá sociální spravedlnost. Tvrdí, že vyřeší problémy s cenami bydlení, zlepší přístup ke vzdělávání a zkvalitní zdravotnickou péči.
Likud
Benjamin NetanjahuBenjamin Netanjahu | ctk/ap
Benjamin Netanjahu
Pravicová strana současného premiéra Benjamina Netanjahua v kampani sází především na téma bezpečnosti, poukazuje tedy na íránskou hrozbu a islámský extremismus. V jednom ze spotů dokonce naznačuje, že hlasování pro levici vydá zem všanc islamistům. Kritici mu přitom vyčítají, že sám ohrožuje vztahy země s klíčovým bezpečnostním spojencem – Washingtonem. Zastánci Likudu argumentují tím, že izraelská ekonomika sice má určité problémy, celkově je však v dobré kondici. Chválí Netanjahua za vytváření konkurenčního prostředí.
Židovský domov
Naftali BennettNaftali Bennett | ctk/ap
Naftali Bennett
Silně pravicová strana ministra hospodářství Naftaliho Bennetta, který zbohatl podnikáním v oblasti softwaru, ostře vystupuje proti palestinské suverenitě. Tvrdí, že samostatný stát Palestinců by zničil izraelskou ekonomiku. Podporuje osadnickou činnost na palestinských územích a hovoří dokonce o jeho anexi. Větší výstavba na Západním břehu Jordánu by podle něj zároveň pomohla vyřešit problémy s bydlením. V oblasti hospodářství zastává protržní postoje a vymezuje se vůči levici. Prosazuje kupříkladu diverzifikaci exportu.
Budoucnost existuje
Jair LapidJair Lapid | ctk/ap
Jair Lapid
Liberální stranu Ješ Atid založil v roce 2012 někdejší televizní novinář Jair Lapid. Po minulých volbách působil jako ministr financí, dokud se na sklonku minulého roku nedostal do vážného sporu s premiérem, což vyvolalo mimořádné volby. Partaj nyní kritizuje Likud a láká voliče na sliby o hospodářských reformách. Zaměřuje se sice především na zájmy střední třídy, když plánuje úlevy malým a středním firmám, ale celkově slibuje snížit sociální propast a životní náklady. Strana hlásá, že k hospodářskému růstu napomůže dohoda s Palestinci.