Jaderný test KLDR: země chce zřejmě „pružnější“ nálož. Zlobí se už i Čína

Korea - protesty

Korea - protesty Zdroj: ctk

Severní Korea dnes uskutečnila svůj historicky třetí pokusný jaderný výbuch.
Epicentrum otřesů bylo v blízkosti podzemní jaderné střelnice Pchunggje s ohniskem asi kilometr pod povrchem. Právě tyto otřesy byly první známkou toho, že KLDR vyplnila svou hrozbu a provedla jaderný test. Koncem ledna v reakci na zpřísněné sankce Rady bezpečnosti OSN oznámila, že podnikne třetí jaderný test a že plánuje vypuštění dalších raket dlouhého doletu.
Severokorejský režim zkoušku potvrdil asi po třech hodinách. Oficiální média oznámila, že armáda bezpečným způsobem otestovala jaderné zařízení. Podle jihokorejského ministerstva obrany výbuch odpovídal síle šesti až sedmi kilotun TNT, což je zhruba třetinová síla pumy Fat Man, kterou v srpnu 1945 svrhly Spojené státy na japonské město Nagasaki.
Jaderná bomba, kterou KLDR nechala pokusně vybuchnout na severovýchodě země, byla údajně "menší a lehčí" než nálože, které odpálila při předchozích testech v letech 2006 a 2009. Pokud se tato skutečnost potvrdí, bude to znamenat, že KLDR pokročila ve snaze vyrobit dostatečně malé nukleární zařízení, které by se dalo použít jako hlavice pro raketu dlouhého doletu. Spojené státy a sousedé KLDR se dlouhodobě obávají, že se Severní Korea snaží vyvinout jadernou nálož, kterou by unesla její raketa dlouhého doletu. Tohoto cíle podle expertů ale zatím nedosáhla.
Pro Radu bezpečnosti OSN bude test zkouškou, neboť po prosincovém startu rakety dlouhého doletu, který podle Západu KLDR maskovala vesmírným programem, Pchjongjang potrestala dalšími sankcemi. Jižní Korea na dnešek odpoledne SEČ svolala mimořádnou schůzku RB OSN.
10
Fotogalerie
Severní Korea má za sebou svůj historicky třetí pokusný jaderný výbuch. Ostré odsouzení si za to komunistický stát vysloužil od západních politiků i od nejbližšího spojence Číny. Jaderná bomba, kterou KLDR nechala vybuchnout, byla údajně "menší a lehčí" než nálože, které odpálila při předchozích testech. Pokud se tato skutečnost potvrdí, bude to znamenat, že KLDR pokročila ve snaze vyrobit dostatečně malé nukleární zařízení, které by se dalo použít jako hlavice pro raketu dlouhého doletu.

Spojené státy a sousedé KLDR se dlouhodobě obávají, že se totalitní režim snaží vyvinout jadernou nálož, kterou by unesla její raketa dlouhého doletu. Tohoto cíle podle expertů ale zatím nedosáhla.

Podle jihokorejského ministerstva obrany výbuch odpovídal síle šesti až sedmi kilotun TNT, což je zhruba třetinová síla pumy Fat Man, kterou v srpnu 1945 svrhly Spojené státy na japonské město Nagasaki.

KLDR pod vedením Kim Čong-una oznámila plán dalšího jaderného testu a vypuštění dalších raket dlouhého doletu v lednu v reakci na zpřísněné sankce Rady bezpečnosti OSN. Nukleární výbuch ale vyvolal silnou kritiku mezinárodního společenství včetně Číny a třeba i Íránu, který je sám podezírán z tajného jaderného zbrojního programu.

Číně začíná docházet trpělivost

Čína podle odborníků může přistoupit k tvrdšímu postoji vůči svému dlouhodobému spojenci. napsala agentura AP. Peking už dříve dával najevo sílící nespokojenost s Pchjongjangem, když souhlasil se zpřísněním sankcí OSN poté, co KLDR loni v prosinci odpálila balistickou raketu.

Jakkoli se neočekává, že by Čína nechala svého komunistického souseda zcela na holičkách, zdá se, že přehodnocuje vztahy rok poté, co nastoupil do úřadu nový severokorejský vůdce Kim Čong-un. Otázka zní, jak dlouho Čína, kde rovněž převezme moc nový vůdce Si Ťin-pching, bude ještě podporovat severokorejskou provokativní politiku.

Chudá Severní Korea přitom ekonomicky přežívá jen díky čínské podpoře a mezinárodní potravinové pomoci. Teď ji ale hrozí prohloubení izolace.

KLDR se chrání „proti ohavnému nepřátelství Spojených států“

Pro Radu bezpečnosti OSN bude test zkouškou, neboť po prosincovém startu rakety dlouhého doletu, který podle Západu KLDR maskovala vesmírným programem, Pchjongjang potrestala dalšími sankcemi.

KLDR podle svých slov jadernou zkoušku uskutečnila, „aby ochránila svou národní bezpečnost a svrchovanost proti ohavnému nepřátelství Spojených států, které se agresivně pokoušejí zmařit mírové právo Severní Koreje vysílat do kosmu své satelity“.

Představitelé KLDR později dodali, že jaderná zkouška byla pouze „první reakcí na americké hrozby“, a varovala, že bude pokračovat „druhým a třetím opatřením větší intenzity, pokud budou Spojené státy ve své nepřátelské politice pokračovat“. Co má na mysli „druhým a třetím opatřením“, severokorejské ministerstvo obrany ve svém prohlášení nijak neupřesnilo.

Kimovo jaderné kočkování