Jak máme zvládnout akciovou bublinu? Čína loni naléhavě žádala o pomoc Fed

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Po masivním propadu akciového trhu v Číně v létě 2015 se pracovníci tamní centrální banky rozhodli kontaktovat svůj americký protipól s žádostí o radu. "Vaše okamžitá pomoc je více než vítána," stálo v předmětu patřičného e-mailu určenému vedení Fedu. Odesílatel chtěl konkrétně vědět, jak se instituce rozhodovala v říjnu roku 1987, kdy index S&P 500 ztratil pětinu hodnoty.

Čínská centrální banka se na Fed obrátila až po měsíci marného krocení paniky na akciovém trhu. Posledním impulzem byl jeho propad o více než osm procent za jediný den.

Odpovědí ze strany Fedu byl text o 259 slovech (čili rozsahu krátkého zpravodajského článku), který shrnoval postup v roce 1987 směřující ke zklidnění trhů a zabránění propadu ekonomiky do recese. V příloze nechyběly desítky stran dokumentů, prohlášení a analýz. Podle agentury Reuters šlo ale o informace, které byly volně k dohledání na webových stránkách centrální banky.

Uvedená komunikace vypovídá o míře paniky, která kvůli dění na burze zasáhla Peking, dodává Reuters. Současně se podle této agentury ukázalo, že obě instituce nejsou ochotny mezi sebou sdílet důvěrné informace ani v krizových situacích. Den po čínské žádosti zasedli tvůrci americké měnové politiky k dvoudennímu jednání a část z nich vyjádřila obavy, že případné ekonomické zpomalení Číny může dolehnout i na USA. To vedlo k odkladu zvyšování úrokových sazeb.

Vývoj indexu CSI 300:

Přefouknutá bublina. Čínské akcie prudce vzrostly, americké jsou na rekordu