Jak vnímá krizi Řek a jak Němec? Jakoby to nebyl stejný příběh

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Jak zvládá Německo svou roli lídra při řešení současné evropské dluhové krize? Kdo je v Evropě nejpracovitější a kdo naopak líný? Průzkum názorů organizace Pew Research Center v osmi zemích – Francii, Německu, Španělsku, Itálii, Řecku, Polsku, Británii a Česku ukazuje, že vnímaní dění na starém kontinentě se stát od státu výrazně liší. Celková nálada je ale jasná, Evropané nemají chuť k hlubší integraci. Naopak, z některých ekonomickým problému viní právě EU.

Evropská unie prochází jednou z největších krizí ve své historii. Stále více se přitom ukazuje, že problémy nejsou pouze ekonomické. Mezi obyvateli jednotlivých států rostou propasti v samotném vnímání společného evropského prostoru.

Jeden z příkladů je spíše komický. Jednotlivé státy měly jmenovat nejpracovitější národ v Evropě. Ve všech zemích dostali nejvíc hlasů Němci. Až na jednu výjimku – Řekové označili za nejpracovitější sami sebe.

Jak se vidí Evropané navzájem?

Kdo je nejpracovitější? Kdo je nejméně pracovitý? Kde je největší korupce? Kde je nejmenší
korupce?
Británie Němci Řekové Itálie Německo
Francie Němci Italové Itálie Německo
Německo Němci Řekové Itálie Německo
Španělsko Němci Řekové Španělsko/Itálie Německo
Itálie Němci Rumuni Itálie Německo
Řecko Řekové Italové Řecko Německo
Polsko Němci Řekové Polsko Německo
Česko Němci Řekové Česko Německo

Zdroj: Pew Research Center

Jenže závažnější jsou rozdíly ve vnímání dalšího směřování evropského společenství nebo vůdčí role Německa v řešení současné dluhové krize. Kancléřka Angela Merkelová vychází v průzkumu jako nejrespektovanější evropský lídr. O očích 80 procent Němců, ale třeba i 76 procent Francouzů zvládá manévrovat Evropu v krizi dobře. V Řecku ji ale pozitivně hodnotí jen 14 procent lidí.

Čtěte také:

Šéfka MMF: Pomoc doopravdy potřebují děti v Africe, ne Řekové

Tisíce Řeků píšou Lagardeové ostré vzkazy

Řekové jsou také velmi kritičtí k evropským institucím a čekají prohloubení svých ekonomických problémů. Naopak Němci jako jediní věří, že se jejich hospodářská situace dokonce zlepší. Také jsou výjimkou v hodnocení, že evropská integrace pomohla jejich národní ekonomice.

Vnímání Evropské unie

Členství v EU je dobrá věc (%) Integrace posílila národní ekonomiku (%)
Británie 45 30
Francie 60 36
Německo 68 59
Španělsko 60 46
Itálie 59 22
Řecko 37 18
Polsko 69 48
Česko 34 31

Zdroj: Pew Research Center

Z průzkumu také vyplývá, že obyvatelé většiny států EU nemají chuť předávat další pravomoci Bruselu a nechat si mluvit do národních rozpočtů. Nechce to víc než polovina lidí ve všech zemích kromě Itálie. V Řecku, Velké Británii a Česku dokonce nesouhlasí zhruba tři čtvrtiny lidí.

Zajímavé je i hodnocení eura. Jen 34 procent lidí, kde se společnou měnou platí, hodnotí její zavedení jako dobrou věc. Přičítají ji část viny za současné problémy. Většina lidí se ale zároveň nechce vracet ke své národní měně. Nevětší podporu má návrat k vlastní měně v Itálii, kde by opětovné zavedení liry uvítalo 40 procent lidí.