Janukovyč se pokusil utéci z Ukrajiny. Prchají i další politici

Viktor Janukovyč

Viktor Janukovyč Zdroj: CTK/AP

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a několik jeho politických přívrženců se včera pokusilo odletět ze země z letiště v Doněcku na východě Ukrajiny. Hraniční policie jim v tom však zabránila. Do zahraničí se snažili uprchnout i členové bývalé vlády a vysocí státní úředníci z oblastí. Některým se útěk podařil. Do Ruska údajně odjel bývalý premiér Mykola Azarov.

Kromě Janukovyče chtěli opustit zemi třeba exministr vnitra Vitalij Zacharčenko a bývalý generální prokurátor Viktor Pšonka. Oba jsou označováni za osoby, které měly významný podíl na potlačování protivládnách demonstrací v Kyjevě.

Interfax citoval jednoho z úředníků, který uvedl, že ozbrojení muži z ochranky Janukovyče se pokusili uplatit zaměstnance hraniční policie na doněckém letišti, aby povolili vzlet charterového letu. Ti to však odmítli a Janukovyč následně na to vystoupil z letadla a odešel do čekající opancéřované limuzíny.

Utekli představitelé Janukovyčovy bašty Charkova

Opustit zemi se naopak podařilo dvěma politikům z charkovské oblasti na východě země. Z místního letiště odletěli do zahraničí šéf charkovské oblastní správy Michail Dobkin a starosta Charkova Gennadij Kernes. „Potvrzujeme, že Dobkin a Kernes odjeli z Ukrajiny,“ uvedl mluvčí hraniční policie.

V Dněpropetrovsku, který byl považován za jednu z opor Janukovyčovy Strany regionů, opustil stranické řady starosta Ivan Kulyčenko. Název v důsledku revolučních událostí změnilo i hlavní dněpropetrovské náměstí - dřívější Leninovo náměstí nyní nese jméno Hrdinů Majdanu.

Likkvidují se sochy Lenina

Po celé zemi demonstranti likvidují sochy bolševického vůdce Vladimira Uljanova-Lenina. Zmizel z náměstí v Černihivě, Dněpropetrovsku, Poltavě a Žytomyru, v několika městech podle agentury Unian stojí Lenin na podstavci v kalhotách obarvených modrou a žlutou, tedy národními barvami země.

Pokračují personální výměny
Ukrajinský parlament, který po útěku prezidenta a rozpadu vlády převzal veškeré ústavní pravomoci v zemi, bude jednat o dalších opatřeních, která nastolí pořádek. V sobotu večer poslanci obsadili novými lidmi další klíčové mocenské posty. Šéfem kontrarozvědky SBU se stal Valentyn Nalyvajčenko, poslanec hnutí UDAR. Generální prokuraturu řídí místo sesazeného Viktora Pšonky funkcionář nacionalistické strany Svoboda Oleh Mochnyckyj, řízením ministerstva obrany byl pověřen bývalý náčelník generálního štábu Volodymyr Zamana. Dosavadní ministr obrany Pavlo Lebeděv, který koncem týdne uprchl na Krym, dnes ze Sevastopolu do Kyjeva vzkázal, že se svého postu nevzdá.

Ukrajina se včera oficiálně vrátila k ústavě z roku 2004, která omezuje pravomoci prezidenta a přenáší je na vládu a parlament. Zákon o ústavní reformě, schválený v minulých dnech, zveřejnil úřední list Holos Ukrajiny. Parlament rozhodl i o tom, že vzhledem k absenci hlavy státu nabývá reforma platnosti i bez prezidentského podpisu.

V centru Kyjeva byl v noci klid, ale demonstranti centrální náměstí Nezávislosti neopustili. Okupované objekty i stany na Majdanu jsou stále plné lidí, kteří po vzrušených dnech konfrontace odpočívají a doplňují zásoby. Barikády ve středu města zůstávají, střeží je ozbrojené hlídky domobrany. Prezident Viktor Janukovyč, jehož pokus o útěk ze země v sobotu v Doněcku zmařila letištní kontrola, se uchýlil na neznámé místo.