Japonsko opět pumpuje peníze do ekonomiky

Nastupující japonský premiér Šinzó Abe

Nastupující japonský premiér Šinzó Abe Zdroj: reuters

Centrální banka Japonska pod tlakem nastupující vlády premiéra Šinzó Abeho vystupňovala svou uvolněnou měnovou politiku a rozšířila program odkupu aktiv o dalších deset bilionů jenů (přibližně 2,26 bilionu korun). Celkem tak Bank of Japan (BoJ) nalije do ekonomiky 101 bilionů jenů. Centrální banka také uvedla, že by mohla zvýšit svůj inflační cíl.

Abe kroky BoJ uvítal: „To, po čem lidé volali během voleb do dolní komory parlamentu, se nyní postupně realizuje.“ Během předvolební kampaně Abe požadoval, aby centrální banka dělala více pro oslabení silného jenu a proti přetrvávající deflaci. Abe také navrhoval neomezené kvantitativní uvolňování a zvýšení inflačního cíle, který momentálně leží na dvou procentech.

Jen včera obchodoval na úrovni 84,3 jenu za dolar. Posílily také japonské akcie. Od začátku listopadu přidal index Nikkei více než 16 procent a od začátku roku je silnější o 19 procent. Patří tak k nejlepším investicím roku.

Po víkendových volbách analytici další uvolnění měnové politiky prostřednictvím rozšíření nákupu majetku předpokládali. Další podobné kroky očekávají také v příštím roce. Od počátku letošního roku BoJ rozšířila svůj program odkupu aktiv již pětkrát. To je největší aktivita banky v jednom roce za více než deset let. Naposledy se japonská centrální banka takto chovala v roce 2001, kdy zemi trápila domácí bankovní krize.

Japonsko, které je třetí největší světovou ekonomikou, se nyní nachází již ve čtvrté recesi od roku 2000. Měnový výbor BoJ očekává na začátku příštího roku oživení, ale velmi malé. Japonsko trápí stagnace již přes dvacet let. Země rovněž bojuje s deflací, tedy poklesem cen. Deflace tlumí ekonomický růst.