Je moc levicový, labouristům kvůli novému předsedovi utekl největší sponzor

Nový předseda labouristů Jeremy Corbyn

Nový předseda labouristů Jeremy Corbyn Zdroj: CTK

Podnikateli Johnu Millsovi se zvolení Jeremyho Corbyna předsedou britské labouristické strany pranic nelíbí. Pod novým lídrem se partaj podle Millse stane protestní stranou, která bude prosazovat neživotaschopné ekonomické politiky.

Mills, zakladatel úspěšné teleshoppingové společnosti JML, už svoji nechuť stihl převést do praxe. Zastavil své financování labouristické strany. Za minulého předsedy Eda Milibanda přitom byl jejím největším individuálním sponzorem, když jí věnoval 1,65 milionu liber, píše deník Telegraph. „Corbynova opatření nebudou fungovat a lidé se od nich rychle odvrátí,“ doufá podnikatel.

John Mills chce sponzorovat formující se rebelskou skupinu ve straně, která chce zůstat věrná centristickému směru, jež prosazovali zejména bývalí premiéři Tony Blair a Gordon Brown. Odpůrci chtějí do Vánoc uspořádat sérii seminářů, kam chtějí pozvat všechny labouristické poslance a diskutovat tam o směru, jakým by se měla britská levicová strana v budoucnu vydat.

Vnitrostranické rozdělení

V labouristické straně dochází k velkému rozkolu. Situaci nepomáhá, že Corbyn se ani po svém zvolení nesnaží o usmíření s pravicověji smýšlejícími členy své strany.

Corbyn by svými názory pravděpodobně vyčníval i v kontinentální Evropě, na ostrovní poměry ovšem působí svými krajně levicovými názory jako zjevení. Mimo jiné by rád zrušil britské vysoké poplatky za studium na univerzitách, znovu by znárodnil britské železnice, ukončil by program jaderných ponorek Trident nebo by chtěl Británii vyvést ze Severoatlantické aliance.

Mnoho bývalých vedoucích osobností labouristické strany ustoupilo z předních pozic. Z levicové stínové vlády v neděli odešla potenciální ministryně financí Shabana Mahmoodová a stínový ministr obchodu Chuka Umunna. Nepřesvědčila je ani Corbynova nabídka na volnou hlasovací morálku v oblastech, se kterými se s odcházejícími spolustraníky neshodne.

Nový stínový kabinet je v britském kontextu výjimečný. Poprvé v něm usedla většina žen a Corbyn vytvořil speciální post ministryně pro psychické zdraví. Ta se má zvláště věnovat léčbě těchto nemocí v rámci veřejného zdravotnického systému, píše list Independent.

Případný pokus o Corbynovo svrhnutí se rozhodně nebude konat hned. Svoji pozici totiž získal s překvapivými šedesáti procenty hlasů. Odbojní labouristé budou potřebovat získat podpisy pětiny svých poslanců, konkrétně 46, aby mohli znovu hlasovat o předsedovi své strany.

Podle nejmenovaného levicového poslance by získání tohoto počtu podpisů neměl být problém. Složitější ovšem bude načasování, aby umírněný tábor neutrpěl další porážku. Jako nejbližší možný termín přitom poslanci oslovení Telegraphem zmiňují příští květen.

Tehdy dojde k první ostré zkoušce nového lídra, kterého budou čekat volby do místních samospráv, na pozici londýnského starosty i do skotského parlamentu.

Dnes už bývalý sponzor strany John Mills si nemyslí, že by se labouristé opět rychle vrátili do politického středu. „Ti umírnění budou muset vypracovat mnohem konzistentnější politiky, než jaké měli doposud,“ řekl deníku Telegraph.