Je možné vydělat na pádu eura? Příběh Sorose se asi nezopakuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

V devadesátých letech se známému investorovi a filantropovi Georgi Sorosovi povedl husarský kousek - vydělal přes miliardu dolarů, když úspěšně spekuloval na oslabení libry. Přináší současná nejistota kolem eura a hrozba rozpadu eurozóny podobnou příležitost vsadit na prudké oslabení evropské měny? Investoři z řad hedgeových fondů to nepředpokládají. Současné trhy jsou totiž složitější a situace komplexnější.

Soros si vysloužil přízvisko „Muž, který porazil Bank of England“. Ta v roce 1992 nechtěla zvýšit úrokové sazby na úroveň běžnou v zemích, které využívaly evropského směnného mechanismu. Soros využil anomálie v kurzech a investoval zhruba deset miliard dolarů do finančních nástrojů, které mu umožnily profitovat z poklesu kurzu britské libry.

Britská centrální banka libru neudržela v Evropském mechanismu směnných kurzů, přestože proti Sorosovi začala mohutně intervenovat. Peníze ze státní pokladny ale nakonec skončily v kapsách spekulantů. Soros tak přes noc na operaci vydělal balík.

Čtěte také:

Grexit, geuro, drachmy, lepta: loučení Řecka s eurem se blíží

Nejistota v eurozóně dotlačila euro nejníže za dva roky

Může někdo podobně vydělat i teď na propadu eura? Společná evropská měna je v současnosti hodně v pohybu. Nejisté je setrvání Řecka v eurozóně, společná evropská měna je zranitelná i kvůli obavám o zdraví španělských bank a růstu nákladů na úvěry některých dalších okrajových zemí eurozóny. Minulý týden se euro dostalo na své dvouleté minimum vůči dolaru.

Jenže finanční trhy v době Sorose fungovaly přece jen trochu jinak. „Jeden hráč nemá prostor pro zásadní vliv. Finanční trhy jsou teď mnohonásobně větší,“ konstatuje pro Reuters John Brynjolfsson z hedgeového fondu Armored Wolf.

Vývoj kurzu eura k dolaru za posledních 5 let

Vývoj kurzu eura k dolaru za posledních 5 letVývoj kurzu eura k dolaru za posledních 5 let | vrba@mf.cz

Soros stál proti jedné zemi, teď jich je sedmnáct

Krize eurozóny probíhá už tak dlouho, že je pro investory složité vytyčit nějaký konkrétní bod vstupu a výstupu ve své obchodní strategii. Při obchodování s eurem musejí naopak neustále měnit své pozice. Je zkrátka těžké přijít s nějakou jednoduchou výherní strategií.

„Evropa funguje ve stylu `nahoru dolů`, náhlé krize se střídají s náhlým uklidněním,“ komentuje situaci Robert Marquardt z fondu Signet. Investoři dodávají, že nikdo z nich nemá podobně jako Soros odvahu dát obrovskou částku na jedinou sázku.

Měna, kterou zaštiťuje sedmnáct zemí, má také trochu jiné vlastnosti, než libra. „Soros stál proti jedné zemi, ne proti 17 rozdílným státům,“ poznamenává pro Reuters Adam Fisher z fondu Commonwealth Opportunity Capital.

Přesto všechno některým investorům sázka na propad eura vydělává. Euro vůči dolaru letos ztratilo 3,3 procenta. Spekulanti ale většinou obchody kombinují, nedávají vše pouze na měnu. Nejistota v eurozóně se totiž projevuje výrazně i na pohybech akcií bank, některých firem, ale také cen komodit jako je třeba zlato. A tady je možná ještě větší prostor vydělat, než při spekulacích pouze na změnu kurzu eura.