Jedna z nejbohatších zemí světa, Arabské emiráty, otevře v Praze ambasádu

Dubaj, Spojené arabské emiráty

Dubaj, Spojené arabské emiráty Zdroj: CC BY-SA 2.0: francisco dominguez; Flickr.com

Blízkovýchodní Spojené arabské emiráty (SAE), které patří mezi klíčové obchodní brány do Asie, otevřou v Praze své velvyslanectví. Záměr už schválila emirátská vláda i prezident. Vznik ambasády může posílit ekonomické vztahy s Českem. Už teď jsou bohaté Emiráty důležitým odbytištěm pro tuzemské exportéry a význam země kvůli krizi kolem Ruska dál roste.

Informaci o ambasádě serveru E15.cz potvrdilo české ministerstvo zahraničí. „Vláda Spojených arabských emirátů 7. září 2014 schválila návrh na otevření zastupitelského úřadu SAE v České republice,“ řekla mluvčí resortu Karolína Rezková. Emirátský prezident Chalífa ibn Saíd an-Nahaján pak před pár dny podle arabských médií rozhodnutí kabinetu potvrdil vydáním dekretu.

Konzulární služby pro české občany dosud zajišťoval zastupitelský úřad SAE ve Vídni. Odkdy si Češi ušetří cestu do rakouské metropole, se ale neví. „Zatím nedisponujeme informacemi, kdy přesně dojde k otevření velvyslanectví SAE v Praze a kde bude sídlit,“ upřesnila Rezková.

Ambasáda po víc než 40 letech

Emiráty, které vznikly v roce 1971, ještě nikdy v Česku žádnou diplomatickou misi neměly. Pouze během předsednictví ČR v Radě Evropské unie v roce 2009 zřídily v Praze styčný úřad. České velvyslanectví přitom v metropoli SAE Abú Dhabí funguje už řadu let, stejně jako další státní úřady typu CzechTrade.

Pro běžné turisty, které do země vábí zejména futuristickou architekturou proslulé druhé největší město SAE Dubaj, není zpráva o nové diplomatické misi zásadní. Od března totiž platí pro Čechy bezvízový vstup. O to větší význam může mít pro tuzemské byznysmeny.

Jedna z nejbohatších zemí světa
SAE vznikly v roce 1971 jako federální stát se sedmi autonomními emiráty. Hlavním městem je Abú Dhabí, které je zároveň i nejlidnatější a ekonomicky nejsilnější částí země. Žije v něm 2,8 milionu lidí a na celkovém HDP se podílí z 60 procent. Druhý nejvýznamnější emirát Dubaj s 2,4 miliony lidmi přispívá ekonomice státu z 30 procent. SAE jsou jen o něco málo větší než Česko, žije v nich osm milionů lidí.
Dubaj coby největší turistický tahák emirátů se proslavil zejména díky své futuristické architektuře a nejvyšší budovou světa, přes 800 metrů vysokým mrakodrapem Burdž Chalífa. Symbolem země se stal třeba 321 metrů vysoký hotel ve tvaru plachty Burdž al Arab nebo umělé poloostrovy ve tvaru palem Palm Islands.
Emiráty mají odhadované zásoby ropy 98 miliard barelů, což je téměř osm procent světových zásob. HDP na jednoho obyvatele (v přepočtu na paritu kupní síly) dosáhl loni výš 54 882 USD, což řadí SAE k nejbohatším zemím světa.

Nevelké, ale díky ropě bohaté Spojené arabské emiráty jsou čtvrtým největším mimoevropským trhem pro český export a v regionu Blízkého východu jim patří první místo. Obrat vzájemného obchodu loni přesáhl 739 milionů dolarů, z čehož drtivou většinu, přes 689 milionů, tvoří český vývoz. Velká část tuzemského zboží je však reexportována do dalších států regionu.

Podle šéfa emirátské kanceláře státní agentury CzechTrade Romana Míška navíc význam SAE pro české firmy dál stoupá. „Je to dané nejen posledním vývojem na východoevropských trzích, ale jedná se o dlouhodobý trend,“ uvedl pro E15.cz.

Ekonomické centrum Asie

Důvodem je podle Míška fakt, že Emiráty, zejména Dubaj a Abú Dhabí, jsou ekonomickým a obchodním centrem Blízkého východu i celé Asie. „Všechny mezinárodní společnosti si zde zřizují pobočky a obchodují odsud jak s dalšími zeměmi Perského zálivu, tak s východní Asií,“ vysvětlil manažer CzechTradu.

Emiráty se vytrvale snaží snížit svou závislost na ropě. V současnosti se těžba surovin a jejich zpracování podílí na tvorbě HDP jen z 31 procent a toto číslo neustále klesá. Federální vláda i jednotlivé emiráty investovaly do rozvoje průmyslové základny desítky miliard dolarů. Vláda také podporuje zahraniční firmy, které v zemi vedle obchodu rozjíždějí i výrobní aktivity.

Z tuzemských firem se v Emirátech podle Míška prosadili hlavně producenti stavebních materiálů, vývozci českého designu a skla či výrobci sanitárního zařízení. „Vedle nich se úspěšně daří i technologicky zaměřeným firmám, dodavatelům systémů řízení pro výrobní sféru. Tradičními dodavateli jsou také výrobci sýrů a cereálií,“ uzavřel zástupce CzechTradu

Český byznys v Emirátech
Z českých firem exportuje do SAE zejména FoxConn (zařízení k automatickému zpracování dat), dále Preciosa (našívací korálky na výrobu šatů a lustry), která získala mimo jiné i prestižní zakázky na vybavení hotelů Emirates Palace nebo Yas Marina. Osvětlení pro dubajské metro či do prestižní restaurace v nejvyšší budově světa Burj Khalifa dodává zase Lasvit. Z potravinářských výrobků je nejznámnější značka Czechoslovak cheese – Akawi, kterou na trh vyváží Madeta. K významným exportérům patří i ABB, Lacnea, Interlacto a Mittal Steel Ostrava.
Česká podnikatelská komunita ve Spojených arabských emirátech nedávno založila i svůj klub – Czech Business Club, který sdružuje na dvě desítky tuzemských firem sídlících v Emirátech. Klub má za cíl vytvořit platformu pro setkávání byznysmenů jak mezi sebou, tak se zástupci českého státu v regionu. Tedy českého velvyslanectví v Abú Dhabí nebo agentury Czech Trade. Šéfem klubu je Pavel Foubík ze společnosti Brudra.