Jednání o TTIP má nový náboj, Evropa v jednání přitvrdí

Kontejnery připravené k přepravě

Kontejnery připravené k přepravě Zdroj: archiv

Už podesáté se tento týden sejdou evropští a američtí vyjednávači, aby posunuli o kus dál jednání o transatlantické dohodě o volném obchodu (TTIP). Evropští vyjednávači se však ocitají v nové situaci. Kromě vyjednávacího mandátu od členských států by měli v rozhovorech zohlednit také připomínky Evropského parlamentu. „Mandát členských států byl špatný a slabý. Evropský parlament ho teď zpřísňuje,“ tvrdí sociálnědemokratický europoslanec Pavel Poc.

Parlamentní doporučení nejsou sice pro komisi závazná, nicméně europoslanci dali najevo, že pokud TTIP nebude vypadat podle jejich představ, neschválí ji. Zároveň však sami europoslanci přiznávají, že jejich zadání není úplně jednoznačné. Vidět je to například u nejkontroverznějšího tématu dohody, u ochrany investorů a řešení sporů mezi investory a státy.

Parlament odhlasoval, že dosavadní mezinárodní arbitráže má nahradit nový systém, v němž by byly spory projednávány veřejně a rozhodovali by o nich odborní soudci. Zajištěno má být také právo na odvolání proti rozsudku. S podobnými tezemi už na jaře přišla komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová. „Naše formulace ale může mít různé výklady. Kdo arbitráže podporuje, ten si v ní najde argumenty pro jejich zahrnutí do smlouvy. Kritici arbitráží v ní zase najdou oporu pro jejich odmítnutí,“ myslí si europoslanec za ODS Jan Zahradil.

Jasnější vzkaz komisi ohledně ochrany investorů dají eurposlanci při schvalování už hotové dohody s Kanadou, myslí si Poc. V této dohodě jsou sice už arbitráže regulovány novým způsobem, ale podle řady kritiků stále zvýhodňují zahraniční korporace před vládami. Komise bude mít hotový vyjednávací text o ochraně investic na podzim, kdy ho předloží ke schválení členským státům. Do té doby se o arbitrážích s americkou stranou nebude bavit.

V aktuálním kole se proti původním předpokladům nebude jednat ani o kapitole o udržitelném rozvoji. Naopak do hry se vrací vyjednávání o službách. Komise Američanům předloží novou verzi svého textu. V ní bude jasně řečeno, že veřejné služby nebudou předmětem liberalizace obchodu. Dohoda musí zaručit, že bude na národních vládách, jakým způsobem budou veřejné služby poskytovat. To odpovídá také představám Evropského parlamentu.