Jihoafrický prezident si přestavěl vilu za státní peníze, musí je vrátit

Jacob Zuma

Jacob Zuma Zdroj: ctk/ap

Jihoafrický ústavní soud nařídil prezidentovi Jacobu Zumovi, aby do státní pokladny vrátil část peněz použitých na rekonstrukci jeho soukromé rezidence. Prezident podle soudu porušil ústavu, protože nesplnil dřívější pokyn protikorupčního úřadu, aby vrátil část ze zhruba 16 milionů dolarů (381 milionů korun). Vláda po vyhlášení verdiktu uvedla, že prezident rozsudek respektuje. Opozice podle médií žádá, aby se prezident vzdal úřadu.

Zuma prý nyní bude přemýšlet o důsledcích soudního rozhodnutí pro stát a vládu a „po poradě s příslušnými státními institucemi rozhodne o vhodném postupu“.

Šest let trvající kauza, nazvaná podle jména Zumovy rezidence Nkandla, prezidenta politicky poškodila a nyní mu nejspíš uštědří i finanční ránu. Dnešní rozsudek může třiasedmdesátiletou hlavu státu dál výrazně politicky oslabit.

Zuma totiž čelí dalším korupčním kauzám, ačkoli se stále těší podpoře mocných frakcí ve své straně, Africkém národním kongresu (ACN). Nedávno přestál v parlamentu hlasování o nedůvěře.

Prezident musí zaplatit do 45 dnů od chvíle, co ministerstvo financí určí „rozumnou“ částku, řekl předseda ústavního soudu Mogoeng Mogoeng. Ministerstvo má na rozhodnutí 60 dnů.

U vily byl bazén i venkovní divadlo

Z peněz daňových poplatníků byla podle agentury AFP hrazena rekonstrukce vily Nkandla na východě země, oficiálně deklarovaná jako práce pro lepší zabezpečení sídla. Ve skutečnosti ale dělníci postavili bazén, kurník, ohradu pro dobytek, venkovní divadlo a přijímací středisko pro návštěvníky.

Opoziční vůdce Mmusi Maimane po vyhlášení rozsudku řekl, že Zuma by měl opustit úřad a že navrhne, aby ho parlament odvolal. Vládní Africký národní kongres má ale v parlamentu většinu, proto je téměř jisté, že opozice se svou iniciativou opět neuspěje.

Zuma je kritizován také kvůli své nepříliš šťastné ekonomické politice. Od jeho nástupu do úřadu v roce 2009 státní dluh Jihoafrické republiky prudce vzrostl, hodnota randu klesá a nezaměstnanost se podle oficiálních údajů pohybuje kolem 25 procent. Kurz randu začal výrazně oslabovat rovněž po dnešním verdiktu ústavního soudu.

Další skandál, kterému Zuma čelí, se týká bohaté indické podnikatelské rodiny. Ta údajně zasahovala do jmenování ministrů.

Reportáž z JAR: Zemi na cestě k prosperitě brzdí stín minulosti