Jižní Korea svedla krátkou přestřelku s KLDR

Korea

Korea Zdroj: reuters

Na citlivé mořské hranici u Korejského poloostrova včera došlo k další krátké přestřelce. Jihokorejské námořnictvo vypálilo několik střel poté, co poblíž linie dopadly dělostřelecké granáty ze severu. Při incidentu zřejmě nikdo neutrpěl zranění.

„Slyšeli jsme tři střely. Podle našeho úsudku jedna z nich dopadla blízko hranice. V souladu s tím jsme vypálili tři střely nazpět,“ popsal událost jihokorejský důstojník. Včera se však nevědělo, zda některá severokorejská střela skončila na území jihu. Rybářské lodě dostaly nařízeno vrátit se do přístavů a obyvatelé ostrova Jonpchjong byli raději svoláni do krytů.

Ve stejné oblasti došlo k vážnějšímu konfliktu v listopadu. KLDR tehdy ostrov ostřelovala. Vypálila na něj zhruba sto padesát střel, které zabily čtyři lidi. Vojenské síly Soulu byly obyvatelstvem, médii i politiky kritizovány za pozdní a slabou reakci. Veřejné odsouzení vedlo k výměně ministra obrany. Současný šéf rezortu Kim Kwan-džin je zastáncem tvrdé linie. Včera se objevily zprávy, že ho kvůli tomu Pchjongjang chce zabít. Ministr proto dostal speciální ochranku. Novináři byl spatřen, jak opouští úřad v doprovodu vojenských policistů v plné zbroji.

Čínská letadlová loď vyplula

Čína zahájila zkušební plavbu své první, i když ne zcela nové letadlové lodi. Zrenovované sovětské plavidlo Varjang, které země v roce 1998 koupila od Ukrajiny s údajným záměrem vybudovat plovoucí kasino, bylo spuštěno na vodu v přístavu Ta-lien v severovýchodní provincii Liao-ning. Stavba více než tři sta metrů dlouhé lodi je součástí ambiciózních plánů Číny, která by pomocí silného námořnictva ráda prosazovala zájmy v neklidném regionu s několika vleklými územními spory. Na světě je nyní dvacet aktivních letadlových lodí, patřících devíti zemím. Jedenáct z nich mají USA.