Johnson se snaží rozbít unijní jednotu, tlačí na otevření jednání o dohodě

Britský premiér Boris Johnson.

Britský premiér Boris Johnson. Zdroj: Reuters

Britský premiér Boris Johnson.
Britský premiér Boris Johnson.
Britský premiér Boris Johnson.
Britský premiér Boris Johnson.
Britský premiér Boris Johnson.
6
Fotogalerie

Británie stále více naléhá na Brusel, aby znovu zahájil jednání o brexitové dohodě. Přesvědčuje Evropskou unii, že to s případným odchodem bez ní myslí vážně, a sází na to, že se část zemí zalekne. Poradce premiéra Borise Johnsona Dominic Cummings tvrdí, že ani britští zákonodárci nebudou schopni brexitu bez úmluvy zabránit.

Nový premiér v ožehavé záležitosti očividně vsadil vše na jednu kartu. Trvá na tom, že království EU opustí 31. října za jakýchkoli okolností. Konzervativec vytváří dojem, že jenom unijní ochota znovu projednat dosavadní dohodu může zabránit neřízenému odchodu, jehož ekonomických dopadů se obávají i evropské země.

Ministr pro brexit Stephen Barclay argumentuje tím, že po volbách do Evropského parlamentu se změnila politická realita. "Pan (unijní vyjednavač Michel) Barnier musí na lídry EU naléhat, aby to zvážili, pokud také chtějí dohodu," uvedl Barclay v neděli.

Podle některých názorů by tato taktika Londýna mohla nahlodat dosavadní unijní jednotu, protože obavy členských zemí z dopadů tvrdého brexitu nejsou stejně velké. Panuje přesvědčení, že by zasáhl zejména země západní Evropy v blízkosti Británie. Podle komentátora Bloombergu Lionela Laurenta se Britové pokoušejí oživit prověřený postup "rozděl a panuj".

Jako "slabé články" se tak jeví zejména Irsko, Belgie, Nizozemsko, Dánsko a Francie. Království doufá, že tyto státy podlehnou nervozitě nejen ohledně budoucnosti obchodu, ale třeba také rybolovu. Johnson údajně dokonce připravuje kampaň v předních evropských novinách, v níž hodlá čtenáře ujišťovat, že to Londýn myslí s brexitem za jakýchkoli okolností vážně.

Premiér také dává najevo, že by se EU neměla spoléhat na pojistku v podobě britského parlamentu. Jeho hlavní poradce Cummings vzkázal opozičním labouristům, že propásli svou příležitost zabránit tvrdému brexitu, když nezařídili předčasné volby před plánovaným termínem odchodu království. Varoval je tak, že ani případné vyjádření nedůvěry Johnsonovi v parlamentu už nic nezmění, protože volby se v takovém případě uskuteční až po brexitu.

"Až se parlament v září znovu sejde, budeme mít příležitosti brexitu bez dohody zabránit," oponoval v neděli pro Sky News labourista Jon Ashworth. "Vláda bude muset předložit příslušnou legislativu týkající se odchodu bez dohody, který chce. A my využijeme veškeré prostředky, které v parlamentu máme, a budeme se ho snažit zastavit," dodal.

Johnsonovu pozici v parlamentu každopádně minulý týden ztížily doplňovací volby ve Walesu, ve kterých konzervativci ztratili křeslo ve prospěch prounijních liberálních demokratů. Vláda se tak v Dolní sněmovně opírá o většinu pouhého hlasu. Situace je však celkově velmi nepřehledná a není jisté, kdo jak bude o klíčových záležitostech hlasovat.

Kolem irské pojistky bude horko

Hlavním problémem, který brání dosažení oboustranně přijatelné dohody o odchodu, zůstává takzvaná irská pojistka. Premiér Boris Johnson ji označil za nedemokratickou a žádá její zrušení. Dublin však zůstává v záležitosti neústupný. Irský předseda vlády Leo Varadkar prohlásil, že jeho země se Londýnem nenechá šikanovat. Republikánská strana Sinn Féin hrozí referendem o sjednocení zeleného ostrova.

Pojistka má zajistit, že po brexitu nevznikne mezi Británií a Irskem "tvrdá hranice" s veškerými kontrolami, což by značně zkomplikovalo život místním a v rizikovém regionu by mohlo znovu vyvolat napětí. Její kritici se ale bojí ohrožení územní celistvosti království a jeho nedostatečného odříznutí od unijních struktur.

Varadkar uplynulý týden zdůraznil, že se hodlá držet dosavadního postoje. "Brexit nebyl náš nápad," řekl médiím poté, co telefonicky hovořil s Johnsonem. Šéf vlády v Dublinu však není ve snadné pozici, jelikož dostupné studie naznačují, že Irsko by neřízeným brexitem utrpělo zvlášť silně. Uvádějí kupříkladu, že by v jeho důsledku mohlo přijít o 85 tisíc až sto tisíc pracovních míst.

Objevují se tak úvahy, že by Varadkar nakonec mohl Johnsonovi ustoupit, zvlášť pokud výhled brexitu bez dohody nahlodá odhodlanost i jiných evropských zemích. I kdyby se tyto spekulace naplnily, bude to patrně až zcela na poslední chvíli.

Do hry se navíc snaží co nejvíce zasáhnout irští republikáni. Podle Sinn Féin je nepředstavitelné, aby případný brexit bez dohody nebyl následován hlasováním o sjednocení Irska. "Prvky našeho politického establishmentu nám tvrdí, že nyní není čas na diskusi o irské jednotě. To se mýlí. Nyní je přesně ten správný čas na diskusi," vzkázala do Londýna šéfka strany Mary Lou McDonaldová.