Jordánsko slibuje odvetu, Američané přesouvají záchranáře

"Všichni jsme Maáz". Protest za propuštění jordánského pilota Maáze Kasásby

"Všichni jsme Maáz". Protest za propuštění jordánského pilota Maáze Kasásby Zdroj: ctk/ap

Jordánský ministr zahraničí Násir Džúdí označil nálety jordánských letadel proti Islámskému státu v Sýrii za pouhý počátek odvety za kruté zavraždění jordánského pilota, kterého islamisté zajali a později zaživa upálili. Americké letectvo kvůli tomuto případu přesouvá své týmy specializované na záchranu sestřelených pilotů na sever Iráku, aby byly blíže bombardované oblasti.

„Právě začíná naše odveta za hrůznou a krutou vraždu našeho odvážného mladého pilota, ale není to počátek našeho boje proti terorismu a extremismu,“ řekl Džúdí americké televizní stanici CNN. „Zvyšujeme sázky a jdeme do toho se vším, co máme,“ dodal.

Jordánské letectvo ve čtvrtek oznámilo, že nasadilo desítky bojových letounů proti pozicím Islámského státu v Sýrii, kde bombardovaly výcvikové tábory a muniční sklady islamistů. Jordánsko je členem mezinárodní koalice, která se účastní útoků na IS v Sýrii. Příslušníci Islámského státu pilota Maáze Kasásbu zabili na protest proti účasti Jordánska v koalici, s kterou nesouhlasí ani někteří Jordánci.

Specializované oddíly Američanů

Washington se v reakci na případ jordánského pilota rozhodl přesunout z Kuvajtu do severního Iráku týmy specializované na vyhledávání a záchranu sestřelených pilotů, aby byly blíže bombardovaným oblastem a mohly tak v případě potřeby rychleji zasáhnout.

„Měníme pozice,“ řekl podle agentury AFP nejmenovaný představitel ozbrojených sil. Dodal, že záchranné týmy nemusí být nutně vybaveny konvertoplány Osprey, kombinujícími vlastnosti vrtulníku a letadla. Podle tisku Spojené arabské emiráty v prosinci po sestřelení jordánského pilota přerušily svou účast v náletech proti Islámského státu s tím, že své letce do boje znovu nenasadí, dokud Američané nevyšlou na sever Iráku konvertoplány Osprey.