K turecké hranici by prý mohlo přijít až 70 tisíc Syřanů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Jestliže boje na severozápadě Sýrie budou pokračovat se stejnou intenzitou, pak by mohlo k turecké hranici dorazit až 70 tisíc Syřanů, řekl turecký premiér Ahmet Davutoglu. Americký ministr zahraničí John Kerry prohlásil, že bojové aktivity Ruska v Sýrii jsou komplikujícím faktorem mírových rozhovorů. Jeho ruský protějšek Sergej Lavrov řekl, že Moskva předložila USA konkrétní plán na řešení syrské krize. Rusko za nálety kritizoval také předseda Evropské rady Donald Tusk.

Washington prý ruský plán studuje. Kerry ale kritizoval Rusko za jeho akce v Sýrii a vyzval Rusy, aby se připojili k úsilí dojednat příměří. „Aktivity Ruska v Halabu a celé oblasti ztěžují šance na to, aby strany zasedly ke stolu a začaly vážně jednat,“ řekl Kerry. Mírové rozhovory jsou přerušeny do 25. února a opozice je vypověděla právě kvůli trvajícím bojům.

Davutoglu ujistil, že Turecko, které v posledních dnech uzavřelo hranice, uprchlíky úplně odmítat nebude. Jestliže syrské vládní jednotky obklíčí ty části Halabu, které mají pod kontrolou povstalci, pak od dodávek potravin by mohly být odříznuty statisíce civilistů, upozornila OSN.

U turecké hranice je nyní asi 30 tisíc lidí, kteří minulý týden uprchli před útoky jednotek syrské vlády a Ruska proti opozičním silám v oblasti Halabu. K otevření hranic pro uprchlíky z Halabu dnes Ankaru vyzval Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Jeho mluvčí uvedl, že chápe obavy Turecka z „případného masivního přívalu uprchlíků“ ze Sýrie, a vyzval mezinárodní společenství, aby Turecku pomohlo tento nápor zvládnout.

Rusko situaci v Sýrii jen zhoršuje

„Až 300 tisíc lidí, kteří jsou stále ve městě, by tak zůstalo odříznuto od humanitární pomoci,“ uvedl Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA). Jestliže bude postup syrské armády pokračovat, místní úřady odhadují, že by mohlo z města uprchnout 100 až 150 tisíc lidí.

Ankara v předchozích dnech přijala asi 10 tisíc uprchlíků, pak hranice uzavřela a údajně pouští pouze nemocné a zraněné. Stanové tábory pro uprchlíky jsou podle humanitárních organizací přeplněné. Turecko už přijalo na 2,7 milionu Syřanů, kteří prchají před občanskou válkou.

Ruské nálety v Sýrii podle předsedy Evropské rady Tuska situaci v zemi jen zhoršují. „Přímým důsledkem ruské vojenské kampaně je to, že režim (prezidenta Bašára) Asada získává navrch, umírněná syrská opozice ztrácí půdu pod nohama a k Turecku a do Evropy míří tisíce dalších uprchlíků,“ řekl Tusk.

V obležení je přes milion lidí

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes zopakoval, že podle Moskvy neexistují žádné věrohodné důkazy, že by si ruské bombardování Sýrie vyžádalo oběti i mezi civilisty. Peskov tak reagoval na pondělní vyjádření německé kancléřky Angely Merkelové, podle níž kvůli ruským útokům trpí i civilisté.

Monitorovací skupina Siege Watch dnes zveřejnila bilanci, podle níž se nachází v situaci obležení v Sýrii přes milion lidí. Jde hlavně o provincie Damašek, Homs, Dajr az-Zaur a Idlib. Zpráva obsahuje seznam 46 měst a vesnic, v nichž je obleženo 1,1 milionu občanů, většina z nich syrskou armádou, pouze dvě vesnice obléhá opozice.

Těm lidem „hrozí smrt“, protože nemají přístup k potravinám, elektřině a tekoucí vodě, stojí ve zprávě. Dosavadní odhady OSN hovořily o asi 400.000 obléhaných Syřanech. Zpráva Siege Watch kritizuje OSN za „dramatické podhodnocování počtu osob nacházejících se v obležení“. „Mnoho lidí o šíři této krize nic neví a svět nereaguje,“ tvrdí se v dokumentu.