Kaczyński se zřejmě s protiněmeckou rétorikou přepočítal

Jaroslaw Kaczyński

Jaroslaw Kaczyński Zdroj: ctk

Poláci, kteří se zalekli rostoucích preferenci Práva a spravedlnosti (PiS) Jaroslawa Kaczyńského v nedávných průzkumech, si zřejmě mohou oddechnout. Aktuální sonda ukazuje, že v nedělních volbách chce dát Občanské platformě (PO) premiéra Donalda Tuska hlas 31 procent lidí, konzervativcům jen 18. Ještě nedávno přitom v jednom šetření na vládní stranu ztráceli pouhých pět procent. Někteří analytici vysvětlují odliv příznivců Kaczyńského partaje jeho protiněmeckými výroky.

„Toto jsou velice závažné volby. Po čtyřech letech ve funkci premiéra, který svoji zemi ochránil před první vlnou krize, mám povinnost říci, že každý nyní očekává ještě silnější vlnu,“ prohlásil Tusk na předvolebním shromáždění v Krakowě. Očividně tak chtěl voličům připomenout, že během jeho vlády polská ekonomika rostla v průměru o 4,4 procenta ročně, a je tedy dobrou volbou i do budoucích zlých časů.

Tuskovi by mohla ubrat hlasy nová strana odpadlíka od PO, byznysmena a rebela Janusze Palikota. Partaj ostře vystupuje proti církvi a chce prosadit pro katolické Polsko nebývalé liberální návrhy, jako registrované partnerství, povolení potratů a zrušení výuky náboženství ve školách. Jeho hnutí mělo v aktuálním průzkumu deset procent.

Kaczyński, který dlouho vedl kampaň až podezřele klidným a věcným stylem, na sebe v poslední době upoutal pozornost svou knihou. Ve snaze využít přežívajících protiněmeckých nálad v zemi v ní mimo jiné tvrdí, že Německo chce anektovat západ Polska a naznačuje, že kancléřce Angele Merkelové pomohla k moci tajná policie Stasi. Prezident Bronislaw Komorowski ho vyzval, aby se za své výroky Merkelové omluvil. Předseda PiS ale opáčil, že k tomu nevidí žádný důvod.

Premiér z let 2006-2007 svými výpady zřejmě mnohým Polákům osvěžil paměť. Nejvýmluvněji to vystihl někdejší disident Adam Michnik. „PO nemiluju, ale jsou přinejmenším zárukou toho, že mohu žít v normální zemi. Když vládl Kaczyński, bál jsem se už jen zapnout televizi,“ prohlásil.