Kanaďané prohrávají v boji proti korupci

ilustrační foto

ilustrační foto

Mezinárodní organizace Transparency International (TI), která každoročně sestavuje hodnocení zemí podle jejich přístupu k boji s korupcí, už poněkolikáté zařadila Kanadu na samotné dno v rámci skupiny hospodářských velmocí G7.

Ottawa podle TI uplatňuje „malou nebo žádnou“ snahu v potlačování korupce podle doporučení Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Jedna z největších světových ekonomik se podle žebříčku boji s úplatky věnuje přibližně stejně aktivně jako Řecko, Maďarsko či Slovensko.

„Dokud nebude existovat silná politická vůle vnímat to jako vážný politický problém, zůstane Kanada a další podobné země pozadu,“ varuje Huguette Labelleová, předsedkyně řídicí rady Transparency International a bývalá dlouholetá kanadská vicepremiérka. „Pro kanadskou reputaci je to důležitá záležitost, “ dodává.

V Kanadě sice platí podobné protikorupční zákony jako ve Spojených státech, v počtu odhalených případů ale Ottawa za svým jižním sousedem zaostává. Například zákon trestající korupci kanadských firem při obchodech v zahraničí začal v zemi platit před třinácti lety, za tu dobu se však podařilo dotáhnout do konce jen jedno obvinění. Washington naproti tomu za stejnou dobu potrestal více než dvě stě firem a jednotlivců.
Za slabou aktivitu napomíná Ottawu opakovaně také OECD. Jakožto země těžařských a důlních společností, které často působí v zahraničí, by prý měla vykazovat výraznější výsledky.

V Kanadě právě probíhá vyšetřování čtyř případů. Patrně nejostřeji sledovaným z nich je kauza společnosti Blackfire Exploration z Calgary, která provozuje baritový důl v mexickém státě Chipas. Společnost údajně posílala peníze na účet tamního starosty, aby umlčela protesty obhájců životního prostředí.