Katalánci přijeli podpořit Skoty. Doufají, že jim to oplatí

Katalánský veterán přitahoval na George Square pozornost

Katalánský veterán přitahoval na George Square pozornost Zdroj: Stepan Bruner, E15

E15.cz z Edinburghu: Skupina katalánských separatistů vyrazila na cestu do Skotska, aby podpořila skotské snahy o nezávislost. Pokud Skoti uspějí, věří, že to posílí i jejich naděje na odtržení od Španělska. Konání katalánského referenda je ovšem více než nejisté.

„Přijeli jsme, abychom Skoty podpořili v jejich boji o nezávislost,“ vysvětluje Oriol Pallarés, proč se svými kamarády vyrazil na 2300 kilometrů dlouhou pouť z Girony do Glasgow. V miniaturním veteránu Seat a na motocyklu ji urazili za 36 hodin, aby se ve středu v jednu hodinu odpoledne na náměstí George Square připojili k tisícům Skotů, kteří tam demonstrovali za nezávislost.

Pallarés věří, že pokud se Skoti osamostatní, umetou tak cestu dalším evropským národům usilujícím o nezávislost. Svůj nynější postoj podle něj změní i španělská vláda, které referendum o nezávislosti Katalánska dlouhodobě odmítá. Pallares přitom sází na pomoc skotského premiéra. „Alex Salmond nás podpoří, stejně jako katalánský prezident Artur Mas podpořil skotské snahy o nezávislost,“ předpokládá.

Katalánský prezident Mas vyhlásil referendum o nezávislosti na 9. listopadu, na jeho uspořádání ale pravděpodobně nedojde. Experti předpokládají, že proti lidovému hlasování se postaví španělský ústavní soud.

Oriol Pallarés v rozhovoru s koremjdoucímiOriol Pallarés v rozhovoru s koremjdoucími | Stepan Bruner, E15Oriol Pallarés v rozhovoru s kolemjdoucími

Také vláda v Madridu hodlá referendum zablokovat „pomocí práva, ale jeho plnou silou“, jak řekl ministr zahraničí José Manuel García Margallo. Nevyloučil přitom ani využití článku 155 španělské ústavy, která Madridu umožňuje zvrátit rozhodnutí regionální vlády, která jedná protiprávně.

Stejně jako Skoti i Katalánci zdůrazňují hlavně ekonomická témata. Příliš vysoké daně, z nichž následně těží chudší oblasti Španělska, srážejí výkon místního hospodářství, které se navíc musí vypořádat s rozbujelou byrokracií zaváděnou Madridem, tvrdí Barcelona. Katalánská ekonomika je pro Španělsko klíčová. Svou velikostí se vyrovná té portugalské, kterou ale tvoří o třetinu více obyvatel.

Katalánští "vyslanci" v GlasgowKatalánští "vyslanci" v Glasgow | Stepan Bruner, E15Katalánští „vyslanci“ v Glasgow

Skotsko před referendem: V ulicích vítězí separatisté

Skoti můžou