Katalánské referendum o nezávislosti bude, ale jenom na zkoušku

Předseda katalánské regionální vlády Artur Mas

Předseda katalánské regionální vlády Artur Mas Zdroj: CTK

Katalánci demonstrovali koncem září za referendum o nezávislosti
Katalánci demonstrovali koncem září za referendum o nezávislosti
Katalánci demonstrovali koncem září za referendum o nezávislosti
Katalánci demonstrovali koncem září za referendum o nezávislosti
Katalánci demonstrovali koncem září za referendum o nezávislosti. Nápis v davu říká "budeme svobodní"
8
Fotogalerie
Katalánská regionální vláda nakonec uspořádá hlasování o nezávislosti země. Ohlásil to její předseda Artur Mas s tím, že referendum bude neoficiální. Konat by se mělo v termínu původně plánovaného referenda, které v pondělí Katalánci pod tlakem ústavního soudu odvolali, tedy 9. listopadu.

„Bude to hlasování s volebními místnostmi, urnami a hlasovacími lístky,“ oznámil Mas. Všichni obyvatelé Katalánska starší 16 let se prý budou moci vyjádřit k dalšímu směřování regionu. Výsledky alternativního referenda nebudou prý ale „konečné“. Mas však také zdůraznil, že se katalánská vláda nevzdala myšlenky uspořádání řádného všelidového hlasování. Bude se prý ale konat v pozdějším termínu.

Galerie: Katalánci na konci září demonstrovali za referendum o nezávislost

Španělská vláda požádala ústavní soud o zákaz katalánského referenda. Soudci konání hlasování na konci září prozatím pozastavili. Nyní musí rozhodnout, zda je v souladu s ústavou.

Před více než týdnem nasadil ale španělský premiér Mariano Rajoy smířlivější tón, když vyzval katalánské předáky k dialogu o situaci v regionu. Pondělní odvolání referenda dnes však označil za „dobrou zprávu“.

Katalánská touha po referendu trváKatalánská touha po referendu trvá | E15

Volání po nezávislosti
Volání po nezávislosti sílí mezi Katalánci od roku 2010, kdy ústavní soud upravil podmínky autonomie Katalánska, kromě jiného odstranil uznání katalánského „národa“. Když Madrid v roce 2012 navíc zamítl přiznat Katalánsku více autonomie ve výběru a správě daní, rozhodl se Mas uspořádat referendum.
Úsilí o katalánský plebiscit, který by měl dopomoci ekonomicky významnému regionu s vlastním jazykem a kulturou k politické i hospodářské nezávislosti na Madridu, rozvířilo v zemi debatu, zda reformovat ústavu z roku 1978 a poskytnout 17 španělským regionům větší míru autonomie.

Zahraniční komentáře: Katalánsko, Ukrajina a Formule 1