Kauza Gripeny: Britové ztratili vyšetřovací spisy. Poslali je na špatnou adresu

Jas-39 Gripen

Jas-39 Gripen

Britský protikorupční úřad SFO ztratil část materiálů z kauzy zbrojařského koncernu BAE Systems, který byl vyšetřován kvůli rozsáhlé korupci při domlouvání prodeje stíhaček Gripen v šesti zemích včetně České republiky. Ztracená data tvořilo 32 tisíc stran dokumentů a 81 zvukových nahrávek.

Protikorupční úřad incident ve svém prohlášení přiznal minulý týden. SFO po uzavření vyšetřování standardně vrací všechny sebrané dokumenty zpět zdrojům, od nichž je získal. V tomto případě ale některé materiály loni mezi květnem a říjnem omylem poslal na špatnou adresu, přičemž pracovníci SFO si toho všimli letos v květnu.

Čeho a koho se ztracená data týkala zůstává v tajnosti. Pouze se ví, že tvořila malou část všech informací sebraných při vyšetřování kauzy, a že pocházela celkem od 59 zdrojů. Britská média spekulují, že obsahovala i firemní informace zbrojovky BAE Systems. SFO pouze uvedl, že v uniklých materiálech nebylo nic, co by ohrožovalo národní bezpečnost.

Úřad zároveň odmítl sdělit, jestli dokumenty nějakým způsobem souvisely s Českou republikou. „Nemůžeme dávat žádné bližší informace nikomu jinému než původním zdrojům, které materiály poskytly. Dokumenty nadále podléhají režimu utajení a ochraně údajů,“ uvedla pro E15.cz mluvčí SFO Nilima Fox.

Většina dokumentů je už zpět

Drtivou většinu ztracených dat se úřadu podle jeho vyjádření již podařilo získat zpět. „Stále se snažíme dostat nazpátek všechny uniklé dokumenty, které jejich příjemci dosud nezničili,“ dodalo tiskové oddělení SFO. Zároveň ubezpečilo, že jakákoli ztráta dat je vážnou věcí a úřad již přijal opatření, aby se nic podobného již neopakovalo.

SFO se zabýval britským koncernem BAE Systems řadu let. Vyšetřování ukončil v roce 2010, kdy se firma přiznala, že vědomě předkládala zkreslené podklady a překrucovala své prohlášení o zbrojních dodávkách mimo jiné do Saúdské Arábie, Tanzanie nebo Česka. Koncern se dohodl s SFO a americkým ministerstvem spravedlnosti na zaplacení pokuty v přepočtu téměř devět miliard korun.

Rozsáhlá korupční kauza

Korupci při nákupech gripenů vyšetřovala třeba i policie ve Švédsku, USA, Rakousku, České republice a v dalších zemích. Údajně vyšlo najevo, že BAE Systems prováděl v Česku skryté platby. Policie v ČR ale nikoho neobvinila.

Nákup letounů Jas-39 Gripen za desítky miliard korun schválila sociálnědemokratická vláda Miloše Zemana v dubnu 2002. Pak se situace změnila a kabinet Vladimíra Špidly nakonec v roce 2004 schválil desetiletý pronájem stíhaček za 20 miliard korun.

Gripeny vyrábí švédská skupina Saab, v níž 16 let, až do roku 2011, držel podíl právě britský koncer BAE Systems. V letech 1998 až 2005 byl dokonce největším akcionářem. Pro výrobu a prodej stíhacích letounů oba koncerny v roce 1995 vytvořily společnou firmu Saab-BAe Gripen.