Kazachstán láká investory na daňové prázdniny

Hlavní město Astana

Hlavní město Astana Zdroj: CC BY-SA 2.0: jordan via Flickr

Deset let daňových prázdnin a příspěvek na stavbu továren. Tak zní slib kazašské vlády zahraničním firmám, které pomohou středoasijské zemi zbavit se závislosti na vývozu ropy a dalších surovin. Investoři, kteří působí mimo ropný průmysl, nebudou muset platit deset let daň ze zisku ani daň z pozemků. Osmileté prázdniny se budou týkat daní z jiných typů aktiv. K tomu vrátí vláda firmám až třicet procent nákladů na stavbu závodů v Kazachstánu.

„Chceme vybudovat nová průmyslová odvětví. Historicky jsme byli přívěskem Sovětského svazu, který těžil a vyvážel suroviny, aniž by se tady něco nového budovalo,“ zdůvodnil nabídku zahraničním investorům kazašský prezident Nursultan Nazarbajev. Investoři mimo ropné odvětví budou také moci do země poslat až na rok od otevření závodu neomezené množství zahraničních pracovníků, kteří nebudou potřebovat povolení k práci.

Do země od roku 1993 přitekly zahraniční investice v celkové hodnotě stoosmdesáti miliard dolarů. Naprostá většina z nich však šla právě do těžby ropy a plynu.

Strategie z roku 2011

Daňové prázdniny zapadají do strategie z roku 2011, v níž vláda sepsala hlavní nástroje pro přilákání zahraničních investorů do netěžebních odvětví. Mezi ně patří například zjednodušení celních procedur nebo vytvoření zvláštních center služeb pro zahraniční firmy, která budou spravovat regionální a obecní úřady.

Už v roce 2012 každá regionální vláda založila centrum služeb pro investory. V tomtéž roce činily přímé zahraniční investice do země podle statistik Konference OSN pro obchod a rozvoj čtrnáct miliard dolarů, z nichž šlo do těžby 12 procent. Dalších 12 procent směřovalo do finančního sektoru.

V následujícím roce byly nejaktivnějšími investory firmy z Nizozemska, Německa, Spojených států či Velké Británie. Těmto a dalším šesti zemím Kazachstán zrušil například vstupní víza pro firemní manažery.