Kazachstán láká zahraniční investory ohromující dotací

Centrum Astany v Kazachstánu

Centrum Astany v Kazachstánu Zdroj: CC BY 2.0: Ken and Nyetta via Flickr

Středoasijský Kazachstán se chce stát rájem zahraničních investorů. Postsovětská země v lednu spustila dotační program, v rámci nějž může investor získat až 30 procent peněz zpět. Týká se to investic do nových továren, na koupi strojů nebo pozemků. Vyplývá to z novely zákona o investicích. „Je to opravdu zajímavé, kdo vám dnes ve světě vrátí bianco 30 procent vložené částky,“ ptá se český právník Ivo Kohoutek, který v Kazachstánu působí dvacet let.

Pobídky mají přivábit další západní firmy a míří i do České republiky, která má dosud ve středoasijské zemi vynikající jméno. „Starší generace Kazachů ještě pamatuje boty Baťa, automobily Tatra, motocykly Jawa a samozřejmě české pivo a sklo,“ říká Islambek Rajmov, obchodní rada kazašského velvyslanectví v Praze.

Česká vláda zase řadí Kazachstán mezi hlavní cílové země pro vývoz. Vzájemný obchod už přesáhl úroveň miliardy dolarů ročně, což z Kazachstánu činí největšího obchodního partnera Česka v regionu.

Jako další lákadlo pro zahraniční firmy Kazachstán nabídl až desetileté daňové prázdniny na různé druhy daní. Letos by měl začít v zemi navíc pracovat takzvaný investiční ombudsman, který bude pomáhat podnikatelům v jednáních s úřady.

Největší světový vývozce uranu

Země si může velkorysé pobídky dovolit díky obrovským ziskům z těžby nerostných surovin. Kazachstán je největším světovým vývozcem uranu. Ročně také těží 80 milionů tun ropy, jejímž je mimo jiné třetím největším dodavatelem do Česka. Právě díky příjmům z těžby se po přelomu tisíciletí Kazachstán rychle proměnil ze zaostalé rozvojové země v ekonomického černého koně Střední Asie.

Našlápnutou ekonomiku přibrzdila současná krize v Rusku, s nímž je Kazachstán stále silně provázán. „S poklesem rublu klesá cena ruského zboží, které začíná být v Kazachstánu levnější než zboží místních výrobců,“ vysvětluje Antonín Marčík, vedoucí kanceláře české proexportní agentury CzechTrade v kazašském největším městě Almaty. Cílem Kazachstánu je krizi kolem Ukrajiny co nejrychleji zklidnit a vyjednat postupné zrušení obchodních sankcí na obou stranách. Kazachstán na ně v konečných důsledcích sám hodně doplácí.