Keňou cloumá korupční skandál, propírá se i zakázka pro český LOM Praha

LOM Praha

LOM Praha Zdroj: LOM Praha

Nejvyšší patra politiky v africké Keni zasáhla korupční aféra s výraznou českou stopou. Šéf keňského nejvyššího kontrolního úřadu Edward Ouko zpochybnil platby za utajované zakázky tamního ministerstva vnitra ve výši bezmála miliardy korun. Patří mezi ně i generální oprava policejních vrtulníků v českém státním podniku LOM Praha. Zakázku pro LOM navíc zkoumá keňská protikorupční komise.

Podle keňských médií se aféra týká balíku zakázek pro 12 společností v celkové hodnotě 3,8 miliardy šilinků, což je kolem 935 milionů korun. Jednalo se o dodávky zbraní policii, opravy vozidel nebo pojištění. Platby těmto firmám šly přes dvě lokální banky. Navíc kontrolorům přišlo podezřelé, že většina plateb, včetně té pro LOM, se uskutečnila poslední den účetního roku 2014/2015, což je letošní 30. červen.

Zakázka pro LOM Praha se týkala modernizace tří policejních vrtulníků ruské výroby Mi-17, za kterou keňské vnitro zaplatilo české firmě údajně 370 milionů šilinků (přes 90 milionů korun). Soutěž na opravu helikoptér dokonce kvůli podezření ze zmanipulování veřejné zakázky vyšetřuje keňská Etická a protikorupční komise, přičemž celým balíkem zpochybňovaných zakázek se zabýval i parlamentní výbor pro dohled nad veřejnými financemi.

Zakázky pro Italy nebo Izraelce
Skandál se kromě LOM Praha týká například zakázky za 1,6 miliardy šilinků (390 milionů korun) pro jednu z největších keňských pojišťoven Pioneer Assurance, kontraktu za 683 milionů šilinků (167 milionů korun) pro italského výrobce vrtulníků Agusta Westlands nebo zakázky za 272 milionů šilinků (66 milionů korun) pro izraelskou firmu ISPRA, což je výrobce ručních zbraní, obušků, slzných granátů a dalších pomůcek pro bezpečnostní síly.

Členové výboru se během slyšení na počátku listopadu ptali ministra vnitra Josepha Nkaisseryho, proč jeho úřad zrušil výběrové řízení na opravu vrtulníků pouhé tři dny před uzávěrkou a zakázku nakonec udělil přímo českému LOM Praha.

Nkaissery to mimo jiné zdůvodnil nutností urychlit modernizaci. Naléhavost oprav podle něj vyšla najevo po dubnovém masakru na univerzitě ve východokeňském městě Garissa, kdy se kvůli nedostatku helikoptér zpozdil příjezd elitní protiteroristické jednotky Recce.

Přidělení zakázky českému LOM není překvapivé, protože státní podnik se na servis ruských helikoptér specializuje. Ke keňské anabázi se ale na dotaz E15.cz nevyjádřil. Mluvčí firmy Michal Jágrík si po urgenci nejdřív vyžádal více času na odpovědi, pak je slíbil poslat nejpozději na začátku tohoto týdne. Nakonec ale otázky serveru E15.cz zůstaly bez odpovědi.

Zatčení novináři

Případ měl i svou policejní dohru. Ministr vnitra před necelými třemi týdny nechal zatknout tři novináře, kteří o kauze napsali. Policie pak žurnalisty několik hodin zadržovala a nutila je prozradit zdroj informací. Jeden ze zatčených, parlamentní zpravodaj celostátního deníku Daily Nation John Ngirachu, pak průběh zadržení a výslechu popsal ve vlastním článku.

Ministr zatýkání obhajoval tím, že zprávy o výše zmiňovaných zakázkách měly být důvěrné, zároveň z úniku informací obvinil parlament. Zatčení žurnalistů vyvolalo protesty veřejnosti, opozice i církve. Celá kauza zároveň rozvířila debatu o korupci v nejvyšších patrech keňské politiky, o pravomocích šéfa vnitra o svobodě médií.

Postrach úřadů

Vrchní keňský auditor Edward Ouko je postrachem státních úřadů, v minulosti zpochybňoval i miliardové útraty prezidentské kanceláře. Aktuální námitky vůči tendrům vnitra shrnul v dopise ministrovi koncem srpna. Jeho výbušný obsah však vyplaval na povrch až v listopadu při slyšení před parlamentním výborem. Kontrola 12 utajovaných zakázek však zatím není kompletní, protože úřad Edwarda Oukoa ještě nedostal všechny potřebné dokumenty k tendrům.