Kerrymu se rozbilo letadlo, z Evropy musel odletět domů linkou

Kerry

Kerry Zdroj: ctk

Po jednáních v Evropě měl americký ministr zahraničí John Kerry v plánu během cesty zpět do USA vyřídit další velké množství telefonátů s mnoha světovými vůdci i poradci prezidenta Baracka Obamy. Všechny ale musel jeho tým zrušit, nebo posunout. Kerry se totiž nevracel z Vídně domů speciálem, ale linkou. Jeho letoun se letos již počtvrté porouchal, napsala agentura AP.

Kerry se měl do vlasti vrátit na palubě vojenského dopravního letounu Boeing 757, známého ve vojenské hantýrce jako C-32. Letadlo se ale rozbilo již podruhé za poslední tři měsíce. Údajně šlo o mechanickou závadu a stroj tedy musel zůstat ve Vídni, kde Kerry jednal o íránském jaderném programu. I když to byla pro šéfa diplomacie nepříjemná situace, údajně ji okomentoval s klidem. Svým poradcům měl říct: „Když ta nejhorší věc, která se vám za celý den stane, je letět linkou, tak je váš život celkem fajn.“

Tak trochu trapný moment okomentoval i íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf. „Takže to nejsou jen naše letadla,“ měl reagovat pobaveně. Teherán má k dispozici jen velmi staré letouny a není schopen je modernizovat kvůli americkým sankcím.

Kerry už má "nalétáno" přes 900 tisíc kilometrů

Vzhledem k několika světovým krizím, ať již jde o situaci na Ukrajině, boj s ebolou, islamisty na Blízkém východě, izraelsko-palestinský konflikt či právě vyjednávání o íránském jaderném programu, je třeba být stále na příjmu. A protože neměl přístup k zabezpečeným tajným linkám, prostřednictvím kterých může debatovat i o utajovaných informacích, byl Kerry celých devět hodin během letu do Washingtonu prakticky mimo. Jeho poradci uvedli, že museli zrušit nebo přesunout několik telefonátů s jeho zahraničními partnery, ale i s americkými odborníky.

„Každá minuta jeho dne je naplánována,“ uvedla mluvčí americké diplomacie Jen Psakiová. Jak dodala, není možné „dělat diplomacii“, když letíte linkou bez toho, že byste měli k dispozici zabezpečená komunikační zařízení, a navíc když jsou kolem vás další stovky lidí.

Americký ministr zahraničí přitom létá opravdu hodně. Ještě před nynější cestou do Evropy měl nalétáno celkem 566000 mil (přes 900000 kilometrů), píše se na stránkách ministerstva. Ve vzduchu přitom strávil více než 1200 hodin, což je v přepočtu více než 50 dní v kuse.