Kimovy hrozby Jižní Koreu a USA nezastrašily - společné vojenské cvičení začalo

Demonstrant v Jižní Koreji

Demonstrant v Jižní Koreji Zdroj: ctk

Jižní Korea a Spojené státy dnes zahájily každoroční společné vojenské cvičení. To se koná v době, kdy Severní Korea oznámila, že s platností ode dneška vypovídá dohodu o příměří, jíž skončila korejská válka. Pchjongjang rovněž pohrozil jaderným útokem na Spojené státy, připomněla agentura AP.

Po zahájení cvičení severokorejští představitelé dvakrát nezvedli telefonát jihokorejských činitelů na „horké lince“ mezi oběma zeměmi. KLDR tak vyplnila i další pohrůžku v podobě přerušení přímého telefonního spojení s Jižní Koreou.

Do jedenáctidenního cvičení se zapojí 10 tisíc Jihokorejců a zhruba 3000 amerických vojáků. Americké vojenské prohlášení uvedlo, že s posledními událostmi na Korejském poloostrově nijak nesouvisí; cvičení je podle něj součástí rozsáhlejších vojenských manévrů, které začaly 1. března a trvat mají dva měsíce.

Pchjongjang nicméně spustil masivní propagandu proti cvičení, stejně jako minulý týden proti novým sankcím, které přijala Rada bezpečnosti OSN jako trest za nedávnou severokorejskou jadernou zkoušku. V pořadí už třetí jaderný výbuch KLDR uskutečnila 12. února, předchozí testy byly v letech 2009 a 2006.

Kim Čong-unova slova chřestí zbraněmi

Analytici předpokládají, že smyslem propagandistické kampaně KLDR proti Spojeným státům a Jižní Koreji je posílit loajalitu obyvatel vůči mladému vůdci země Kim Čong-unovi. Tentokrát je ale rétorika o něco bojovnější a řinčí v ní víc zbraní než při podobných příležitostech v minulosti, dodala AP.

Severní Korea tvrdí, že americká pevnina je na dostřel jejích raket dlouhého doletu a jeden ze severokorejských generálů na shromáždění v Pchjongjangu prohlásil, že střely vybavené jadernými hlavicemi změní Washington v „ohnivé moře“. Odborníci ale předpokládají, že KLDR zatím nevyvinula jadernou nálož dostatečně malou, aby bylo možné použít ji do hlavice balistické střely, byť poslední jaderný test mohl Severní Koreu k tomuto cíli přiblížit.

Obavy z regionálního konfliktu

Reálnější jsou obavy z menšího konfliktu. KLDR má celou škálu raket a dalších zbraní schopných zasáhnout Jižní Koreu. V roce 2010 KLDR ostřelovala jihokorejský ostrov a údajně torpédovala také jihokorejskou vojenskou loď; celkem zahynulo 50 Jihokorejců. Oba incidenty se odehrály v blízkosti sporné západní námořní hranice, která zůstává jablkem sváru mezi oběma Korejemi a od roku 1999 byla dějištěm tří dalších krvavých námořních střetů.

Kim Čong-un navštívil dva ostrovy severně od námořní hranice minulý týden a nařídil vojákům, kteří jsou tu rozmístění, aby okamžitě začali střílet, jakmile by do severokorejských teritoriálních vod dopadla jediná nepřátelská střela. Při této příležitosti dodal, že jeho armáda je připravena rozpoutat „totální válku“, a že nařídí „spravedlivý, mohutný útok za národní sjednocení“, pokud se nepřítel dopustí sebemenší provokace, napsala severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.