Kiska: Uprchlíky musíme přijmout, navzdory referendu

Andrej Kiska

Andrej Kiska Zdroj: CTK

Výsledek nedávného referenda o přijetí uprchlíků v Gabčíkovu na jihu Slovenska není nijak překvapivý, vláda by však přesto měla plnit své závazky o jejich přijetí z Rakouska. Řekl to prezident Andrej Kiska, podle něhož bylo jasné „ne“ v plebiscitu důsledkem řady chyb, kterých se například dopustili slovenští politici v debatě o migraci.

„Chci zcela jasně říci, že v plnění závazků, které naše vláda v této věci převzala, má mou plnou podporu,“ uvedl ve čtvrtek večer prezident podle webu Sme.sk. Kiska se tak postavil proti názorům zástupců některých opozičních stran, kteří vyzvali sociálnědemokratický kabinet Roberta Fica k respektování výsledků referenda.

Při něm v neděli na otázku „Jste proti zřízení dočasného utečeneckého tábora pro migranty v účelovém zařízení Slovenské technické univerzity?“ téměř 97 procent účastníků hlasování odpovědělo kladně. K urnám přišlo přes 58 procent místních voličů.

Slovenské ministerstvo vnitra však již podle rakouských médií potvrdilo, že z celkových 500 imigrantů přijde na Slovensko bez ohledu na referendum první polovina v srpnu a druhá v září. S obyvateli Gabčíkova k tomu už prý nebude veden žádný dialog.

Politici chybovali

Jednoznačně odmítavý výsledek hlasování je podle Kisky výsledkem řady chyb, mezi nimiž byly například nevhodné a neodpovědné výroky mnohých předních politiků. „Přestaňme vyvolávat dojem, že to, co můžeme udělat, a co se od Slovenska jako partnera v EU očekává - tedy aktuální pomoc s malou částí uprchlíků a několika stovkami přemístěnými z Rakouska - že tím se na Slovensko valí bezpečnostní, kulturní nebo sociální katastrofa. Není to pravda,“ řekl slovenský prezident.

Na dočasném ubytování 500 migrantů nyní umístěných v rakouském uprchlickém táboře Traiskirchen se dohodli ministři vnitra obou zemí 21. července. Slovensko přislíbilo svému sousedovi pomoc, neboť Rakousko patří k evropským státům, které mají velké problémy s přívalem migrantů z Blízkého východu a z Afriky. Počet žadatelů o azyl v této alpské zemi vzrostl v první polovině letošního roku na 28.400, což je mnohem více než za celý loňský rok.