KLDR blokuje průmyslovou zónu Kesong, za hranicí zůstávají stovky Jihokorejců

Severokorejská průmyslová zóna Kesong

Severokorejská průmyslová zóna Kesong Zdroj: CC BY-SA 3.0: Nicor

Pchjongjang dnes nedal povolení ke vstupu stovkám jihokorejských zaměstnanců společné průmyslové zóny Kesong, která je na území KLDR. Jihokorejci, kteří v zóně jsou, se budou moci vrátit domů, uvedly místní úřady, které tak zaplašily obavy, že by v Kesongu mohli být drženi jako rukojmí.

Jihokorejský ministr obrany Kim Kwan-čin uvedl, že zvažuje všechny dostupné možnosti, jak zajistit jejich bezpečnost včetně vojenské akce v případě nejhoršího scénáře. „Připravili jsme nouzový plán, který zahrnuje i možnou vojenskou akci v případě vážné situace,“ řekl ministr, kterého citovala agentura.

Předpokládá se, že továrny v Kesongu, které jinak velmi chudé severokorejské ekonomice vydělávají ročně dvě miliardy dolarů, jsou nadále v provozu. Rozhodnutí Pchjongjangu zablokovat vstup Jihokorejcům je ale další známkou narůstajícího napětí na Korejském poloostrově. V úterý KLDR oznámila, že znovu uvede do provozu svůj odstavený jaderný reaktor v Jongbjonu.

Průmyslová zóna zatím od svého otevření v srpnu 2000 ještě nikdy formálně nepřerušila činnost, kdy ho obě země založily jako jednu z forem spolupráce. Sídlí tu 123 společností a zaměstnáno je tu na 50 tisíc Severokorejců a několik set jihokorejských majitelů a manažerů. KLDR v minulosti vykázala jihokorejské manažery z podniku v roce 2008 v době rostoucího napětí v oblasti a nedávno pohrozila úplným zavřením podniku.

Přes noc v zóně ležící severně od těžce opevněné společné hranice zůstalo více než 800 Jihokorejců, uvedlo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. To později upřesnilo, že během dneška se vrátí do Jižní Koreje 46 zaměstnanců z Kesongu a zbylí tam zatím zůstanou, napsala jihokorejská tisková agentura Jonhap.

Zkouška pro jihokorejskou prezidentku

Mladý severokorejský vůdce Kim Čong-un vyšrouboval napětí na Korejském poloostrově od prosince 2011, kdy nastoupil na místo svého zesnulého otce Kim Čong-ila. Zesílení sankcí OSN si opakovaně vysloužil zkouškami raket dlouhého doletu i novým jaderným testem z letošního února. Svému jižnímu sousedovi i USA pohrozil válkou i jaderným úderem.

Jakkoli analytici vyjadřují skepsi, že by Kim Čong-un skutečně mohl přikročit k vojenskému útoku, jeho kroky představují velký problém pro novou jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje, která nastoupila do úřadu jen týden po únorové severokorejské jaderné zkoušce.

Jižní Korea pod hrozbami KLDR také zesílila rétoriku a varovala, že na jakoukoli nepřátelskou akci tvrdě odpoví. V tom má podporu Spojených států, které v úterý znovu zopakovaly, že jsou připraveny bránit sebe i Jižní Koreu před případnou agresí Pchjongjangu.