KLDR hrozí, své rakety namířila na vojenské základny USA

KLDR

KLDR Zdroj: ctk

Severní Korea chřestí zbraněmi. Oznámila, že její rakety a dělostřelectvo dostaly příkaz zaujmout strategické pozice a zamířit na vojenské základny USA na Guamu, na Havaji i na americké pevnině. KLDR tak reagovala na další přelety amerických bombardérů nad Korejským poloostrovem, které považuje za ohrožení svého území, a na prohlubování sankcí. Ty se zaměřily i na hlavní devizovou banku. Jihokorejské ministerstvo obrany nicméně nezaznamenalo žádné známky bezprostředních vojenských akcí KLDR.

„Od tohoto okamžiku bude vrchní velení korejské lidové armády uvádět do bojové pohotovosti číslo jedna všechny polní dělostřelecké jednotky včetně dalekonosných děl a strategických raketových jednotek, které zacílí všechny nepřátelské objekty na amerických útočných základnách na americké pevnině, na Havaji a na Guamu,“ napsala oficiální severokorejská agentura KCNA.

Jihokorejské ministerstvo obrany ale oznámilo, že zatím nezaznamenalo žádné známky nezvyklé aktivity severokorejské armády, ale dodalo, že bude situaci pečlivě sledovat.

Severní Korea opakovaně pohrozila Jižní Koreji a USA válkou i jaderným útokem, ačkoli analytici míní, že zatím nemá odpovídající technologii, aby zasáhla americkou pevninu jadernou zbraní či balistickou střelou. Americké vojenské základny v regionu by ale raketami středního doletu zřejmě zasáhnout mohla.

Napětí na Korejském poloostrově narůstá od únorového severokorejského jaderného testu, na který OSN reagovala uvalením dalších sankcí proti KLDR. Pchjongjang rovněž popudilo pravidelné vojenské cvičení Jižní Koreje a USA, v jehož rámci nad Korejským poloostrovem přelétají bombardéry B-52. Jižní a Severní Korea jsou stále technicky ve válečném stavu, protože válka v letech 1950 až 1953 skončila jen podpisem příměří, nikoli mírové dohody. Krom toho KLDR k 11. březnu vypověděla všechny smlouvy o neútočení. Podle OSN ale příměří zůstává v platnosti, protože ho nelze zrušit jednostranně.

Jižní Korea a USA podepsaly vojenský plán proti provokacím KLDR

Jižní Korea a Spojené státy podepsaly v pondělí nový vojenský plán, který počítá se společnou reakcí i v případě menšího útoku ze strany KLDR, jako je ostřelování jihokorejských ostrovů u hranic. Pomoc Washingtonu, který má v Jižní Koreji rozmístěných 28 tisíc vojáků, byla dosud při drobnějších potyčkách dobrovolná. Spojené státy poskytují Jižní Koreji takzvaný jaderný deštník, experti na studenou válku ale upozorňují, že tato skutečnost možná oddaluje pravděpodobnost totální války, ale neodrazuje Severokorejce od útoků nižší úrovně.

„Provokativní“ činy, které plán chce řešit, zahrnují průniky přes hranici, přelety nízko letících letadel či útoky na ostrovy nacházející se blízko společné hranice.

Nový plán se zrodil v roce 2010, poté co Severní Korea ostřelovala jihokorejský ostrov. Týž rok se potopila jihokorejská válečná loď, na níž zahynulo 46 námořníků. Podle Soulu plavidlo torpédovala Severní Korea, ta to ale popírá.