KLDR pohrozila zrušením summitu se Spojenými státy

Kim Čong-un

Kim Čong-un Zdroj: Reuters

KLDR opakovaně pohrozila zrušením chystaného summitu Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Zatímco za první možný podnět k odvolání vrcholné schůzky označil Pchjongjang společné vojenskému cvičení Jižní Koreje a USA, o několik hodin později hovořila KLDR o nepřípustném nátlaku Washigntonu na denuklearizaci KLDR. Severní Korea kvůli manévrům zrušila ministerská jednání s představiteli sousední země. Soul v reakci na to vyzval KLDR k rychlému obnovení vzájemných jednání.

Náměstek severokorejského ministra zahraničí podle oficiální agentury KCNA prohlásil, že jeho země nebude mít zájem o summit, pokud by se měl stát jednostrannou záležitostí, během níž bude Trump tlačit na Kima, aby se vzdal jaderných zbraní. Severkokorejský činitel se ohradil proti výrokům Trumpova bezpečnostního poradce Johna Boltona, podle něhož by měl být v případě KLDR uplatněn "libyjský model" jaderného odzbrojení a dosaženo "úplné, ověřitelné a nevratné demontáže" jaderných zbraní.

KLDR nedlouho předtím označila za provokaci a ohrožení vlastní bezpečnosti pravidelné cvičení, které pod názvem Max Thunder provádí USA a Jižní Korea každý rok. Letos je do něj zapojena zhruba stovka letadel včetně amerických stíhaček F-22 Raptor a bombardérů B-52. Zatímco Pentagon jej označil za rutinní a obranné manévry, podle severokorsjské agentury KCNA zpochybňuje výsledky mezikorejského summitu a ohrožuje pozitivní vývoj na Korejském poloostrově. Také kvůli němu je ohroženo konání summitu, dodal Pchjongjang.

Mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení dnes podle agentury AP uvedl, že rozhodnutí zrušit dnešní jednání je proti duchu úmluvy vůdců obou Korejí, kteří se během dubnové historické schůzky zavázali usilovat o trvalý mír a celkovou denuklearizaci poloostrova. 

Americké ministerstvo zahraničí reagovalo na slova o hrozícím zrušení summitu prohlášením, že o něm nemá žádné oficiální informace a schůzku Trumpa s Kimem plánovanou na 12. června do Singapuru nadále připravuje.

Vztahy mezi KLDR na jedné straně a jejím jižním sousedem a Spojenými státy na straně druhé se začaly uvolňovat před letošními zimními olympijskými hrami v jihokorejském Pchjongčchangu. Výsledkem byl mimo jiné společný nástup obou korejských týmů pod jednou vlajkou na únorových hrách a na konci dubna pak i setkání Kim Čong-una s jihokorejským prezidentem Mun če-inem na hranici mezi oběma Korejemi.