KLDR se chlubí dalším armádním testem, měla zkoušet podmořskou raketu

Ilustrační střela

Ilustrační střela Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Pchjongjang zveřejnil v pátek večer videozáznam, na němž je podle něj zachycen nový test severokorejské podmořské balistické střely vypálené z ponorky. Stalo se tak tři dny poté, co KLDR přišla s tvrzením, že poprvé vyzkoušela vlastní miniaturizovanou vodíkovou bombu. Jižní Korea ale video s odpalem podmořské střely zpochybnila.

Neověřená a nedatovaná videonahrávka ukazuje severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak stojí v zimním kabátě a klobouku na palubě vojenského plavidla a sleduje střelu, která vyletí kolmo vzhůru z vodní hladiny a zažehne se ve vzduchu.

Pak následuje střih a raketa prolétává skrz mraky, což má dokázat, že střela byla schopna dosáhnout značné výšky. Podle jihokorejských médií se ovšem nejedná o novou zkoušku severokorejské podmořské balistické střely vypálené z ponorky, ale o kompilaci záznamu testu podmořské střely KLDR provedeného v prosinci v Japonském moři a zkoušky balistické rakety Scud z roku 2014.

Svůj první úspěšný test střely SLBM (submarine-launched ballistic missile) ohlásila Severní Korea v květnu. Druhou takovou zkoušku provedl Pchjongjang v listopadu, test se ale podle odborníků nezdařil. Třetí test se pak konal v prosinci.

SLBM je balistická střela odpalovaná z ponorky, která dokáže dopravit na místo určení s vysokou přesností bojovou hlavici, většinou vybavenou jadernou nebo termonukleární náloží.

Raketonosné jaderné ponorky mají velký strategický význam, neboť mohou zůstat skryty před satelity protivníka a odpálit svůj náklad v relativním bezpečí hlubin oceánu. To je činí nezranitelnými při prvním úderu směrovaném proti nukleárnímu arzenálu dané země. Mohou také provést odvetný úder, pokud by byly všechny pozemní jaderné síly zničeny.

KLDR brání svůj jaderný test, poukázala na osud Saddáma
Osudy iráckého diktátora Saddáma Husajna a libyjského vládce Muammara Kaddáfího ukazují, co se stane, když se země vzdají svých jaderných zbrojních ambicí. Na obranu svého nejnovějšího nukleárního testu to dnes podle agentury AFP uvedla Severní Korea.

KLDR ve středu oznámila, že provedla úspěšnou zkoušku miniaturizované vodíkové bomby. Odborníci se shodují, že Pchjongjang skutečně provedl čtvrtý jaderný test, pochybují ale, že šlo o vodíkovou pumu.

Jižní Korea v pátek v reakci na test obnovila v pohraničí propagandistická vysílání z tlampačů namířená proti severokorejskému komunistickému režimu. Severní Korea odsoudila Soul, že kvůli jeho akcím se Korejský poloostrov nyní ocitl „na pokraji války“.

Severokorejská oficiální tisková agentura KCNA v pátek večer uvedla, že jaderný test byl „velkou událostí“ a zajistil KLDR dostatečně silný odstrašující prostředek k zabezpečení hranic před nepřátelskými silami, včetně Spojených států.

„Dějiny ukazují, že mocné jaderné zastrašující prostředky slouží jako nejcennější zbraň ke zmaření cizí agrese,“ konstatuje se v komentáři KCNA. Podle severokorejské agentury stávající mezinárodní situace připomíná „zákony džungle“, kde přežijí jen ti nejsilnější.

Režim Saddáma Husajna v Iráku a Kaddáfího režim v Libyi nemohly uniknout ničivému osudu poté, co byly zbaveny základů vlastního jaderného rozvoje a dobrovolně se vzdaly svého nukleárního programu,“ píše dále agentura KCNA.

Žádat Severní Koreu, aby se zřekla nukleárních zbraní, je podle KCNA stejně zbytečné jako „přát si, aby se nebe zřítilo“.