KLDR v pohybu: chystá se ekonomická revoluce?

Kim Čong-un, KLDR

Kim Čong-un, KLDR Zdroj: profimedia.cz

Cílem nového vůdce, který se dostal k moci po svém zemřelém otci Kim Čong-ilovi loni v prosinci, je podle Daily Mail vytvořit z KLDR "dětský ráj" po vzoru zakladatele komunistického státu Kim Ir-sena.
"Silná a prosperující Korea budoucnosti, ve které budete pány, bude nejmocnější zemí, v níž každý dům bude plný smíchu a v níž všichni budou žít v harmonii," oznámil Kim Čong-un před měsícem před davem 20.000 dětí u příležitosti 66. výročí založení Kimirsenského socialistického svazu mládeže, ve kterém jsou členy pionýři ve věku od devíti do 14 let a pak starší mládež ve věku od 14 do 30 let.
Pozvané děti, pečlivě vybrané stranickými funkcionáři, dostali přitom příležitost navštívit zoologickou zahradu, zábavní park a koncert. V davu nadšených dětí, které netajily své dojetí, zněl křik i pláč při pohledu na nového vůdce, který si kvůli nim uvázal pionýrský červený šátek.
Kim Čong-un se na veřejnosti s dětmi ukazuje rád.
S Kim Čong-unem se uvolnila i některá módní pravidla.
6
Fotogalerie
Zbídačená Severní Korea chystá experiment se zemědělskou a ekonomickou reformou. Tvrdí to zdroj agentury Reuters s vazbami na Pchjongjang a Peking. V posledních dnech mladý vůdce Kim Čong-un a jeho mocný strýc provedli rázné změny v armádě. Odvolán byl dosavadní šéf vojska generál Ri Jong-ho, který byl údajně dlouho brzdou jakýchkoli změn. Zdroj Reuters uvedl, že vláda vytvořila speciální úřad, který má od armády převzít kontrolu nad rozpadající se ekonomikou.

Armádní velení mělo dosud v KLDR pod sebou i ekonomické řízení země. Poslední změny ve vedení mají podle zdroje Reuters vést k největším změnám v hospodářské politice země za posledních několik desetiletí.

Předchozí pokusy zavést do ekonomiky KLDR tržní prvky dopadly nevalně, vedly i k drastické měnové redenominaci na konci roku 2009. Hlavní tvůrce změn byl kvůli nezdaru popraven.

„V minulosti vláda do ekonomiky vůbec nemluvila, vše bylo pod kontrolou armádního velení. To se teď má změnit,“ popisuje obrat zdroj Reuters. Odvolaný šéf vojska Ri Jong-ho byl hlavním zastáncem doktríny „armáda na prvním místě“, kdy kvůli nukleárním ambicím šlo všechno ostatní stranou a v zemi se šířila chudoba a hlad.

Kim Čong-un chce na veřejnosti působit prátelštěji než jeho otec

Půjde KLDR cestou Barmy?

Pokud se reformy se uchytí, Severní Korea by se mohla vydat cestou dalšího asijského padlého státu – Myanmaru (dříve Barma). Myanmar v poslední době přikročil k reformám, které izolovaný vojenskou juntou ovládaný stát otevírají světu. Zemi sice stále ovládají generálové, země se ale opatrně mění. Z vězení byla propuštěna ve světě známá disidentka Su Ťij.

Kim Čong-un zřídil v rámci komunistické strany KLDR „ekonomickou skupinu pro reformy“, která má hledat cestu k pozvednutí churavějící zemědělství a průmysl. Radit KLDR má její jediný spojenec- Čína. Na reformy údajně tlačí právě Peking, který se bojí kolapsu země, rozsáhlého proudu uprchlíků i ztráty geopolitické moci v regionu.

V KLDR je prý už cítit uvolnění

Postava nového severokorejského vůdce Kim Čong-unu je zatím nečitelná. Podle odborníka na KLDR z výzkumného ekonomického ústavu firmy Samsung Sung Tong-jonga je součástí image nového vůdce vzbuzovat hřejivý a otcovský dojem po vzoru jeho dědečka Kim Ir-sena. Chce tak opustit obraz svého otce Kim Čong-ila, který byl považován za sice silného, ale poněkud odtažitého vůdce, a oživit vzpomínky na údajně idylická 70. léta minulého století, kdy byl dostatek potravin pro každého. Jenže to KLDR ekonomicky podporoval její tehdejší spojenec Sovětský svaz.

Kim Čong-unKim Čong-un | profimedia.cz

Kim Čong-un, který vyrostl částečně ve Švýcarsku, už zavedl několik změn s cílem umožnit lidem více svobody a zábavy. Severokorejská státní televize minulý měsíc ukázala Kima ve slaměném klobouku a s širokým úsměvem, jak platí vstupné v lunaparku a jak jede na horské dráze. Pak byl natočen u stánku rychlého občerstvení, ve kterém se prodávají hamburgery a hranolky. V minulosti byly tyto požitky považovány za příliš západní a byly zakázané. Ale teď jsou vládnoucí stranou schváleny.

List Daily Mail uvedl, že se Kim Čong-un snaží změnit image své země i tím, že nově povoluje jejím občanům pořizovat si mobilní telefony. Další populární změnou se prý stalo zrušení zákazu nosit kalhoty u žen na veřejnosti, což navrhl Kim Čong-un už svému otci v roce 2010. Tím nastala podle odborníka Sunga v Severní Koreji módní revoluce.