KLDR vyvolala kvůli letákům přestřelku na hranicích s jihem

Přísně střežená hranice mezi Severní a Jižní Koreou

Přísně střežená hranice mezi Severní a Jižní Koreou Zdroj: Johannes Barre, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Severokorejská armáda na společné hranici s Jižní Koreou několikrát vystřelila z ručních zbraní na balony nesoucí letáky jihokorejských občanskoprávních aktivistů. Uvedla to jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na armádní zdroj. Několik výstřelů prý směřovalo i na jižní část hranice, na což jihokorejská armáda reagovala odvetnou palbou z kulometů.

Jihokorejské občanské organizace vyslaly desítku balonů s takřka 20 tisíc letáky, dolarovými bankovkami a stovkami filmů. Jihokorejští aktivisté se tímto způsobem často snaží doručit materiály zaměřené proti severokorejskému režimu.

Dnešní akce ale severokorejské vedení velmi pobouřila, protože země slaví 69. výročí od založení vládnoucí Korejské strany práce. Absence severokorejského vůdce Kim Čong-una při oslavách této události dále podporují spekulace o jeho zdravotním stavu či možném převratu v uzavřené totalitní zemi.

První vážná reakce

Severokorejská komise pro znovusjednocení chystaný záměr aktivistů odsoudila již ve čtvrtek s tím, že vzájemné vztahy obou zemí posune „k nekontrolovatelné katastrofě a provokatéři za ni ponesou plnou zodpovědnost“, napsala ve svém prohlášení komise.

Pchjongjang sice střelbou na letáky z jihu hrozil už v minulosti, dosud se k ní ale neodhodlal, uvedl profesor Univerzity pro severokorejské vztahy Jang Moo-čin. „Je to poprvé, co Severní Korea proti letákům zakročila,“ řekl s tím, že vztahy obou zemí, povzbuzené nedávnou návštěvou severokorejských představitelů v Soulu, se nejspíš opět rychle ochladí.

Obě země jsou technicky stále ve válečném stavu, protože konflikt na Korejském poloostrově skončil v roce 1953 pouze příměřím, nikoli uzavřením mírové dohody. Obě země odděluje demilitarizovaná zóna, která je ve skutečnosti přísně vojensky střeženou hranicí.