KLDR zřejmě opět spouští svůj hlavní jaderný reaktor

Severní Korea zřejmě podnikla první kroky k restartování svého hlavního jaderného reaktoru v areálu v Jongbjonu. Na základě analýzy satelitních snímků o tom informoval americko-korejský institut, který působí při univerzitě Johnse Hopkinse ve Washingtonu. Reaktor o výkonu pět megawattů je schopen ročně produkovat zhruba šest kilogramů plutonia, což by stačilo k výrobě atomové bomby.

Institut na svých internetových stránkách uvedl, že snímky pořízené mezi 24. prosincem a 11. lednem ukazují nové aktivity v Jongbjonu. Z reaktoru prý začala stoupat pára a zaznamenáno bylo také větší tání sněhu.

„To může naznačovat, že Severokorejci podnikli první kroky k obnově činnosti reaktoru určeného k výrobě plutonia, který byl odstaven posledních téměř pět měsíců,“ konstatoval institut, jenž radí další sledování zařízení. „Je zatím příliš brzy na to dospět k definitivnímu závěru. Také není jasné, zda zmíněné úsilí postupuje vpřed či zda naráží na nějaké problémy,“ dodal institut.

Zmíněný reaktor byl uzavřen v červenci 2007 v rámci dohody, v níž se Severní Korea zavázala zastavit svůj jaderný zbrojní program výměnou za potravinovou pomoc. Činnost reaktoru obnovila KLDR v roce 2013, kdy země provedla svůj třetí nukleární test. V srpnu 2014 byl provoz zařízení pozastaven.

Jongbjon vyrábí materiál pro jaderné testy

Odborníci se domnívají, že plutonium, které Severní Korea použila při svých zkušebních jaderných explozích, pocházelo právě z reaktoru v Jongbjonu.

Severní Korea provedla tři jaderné zkoušky - v letech 2006, 2009 a 2013. V roce 2008 se Pchjongjang jednostranně stáhl z šestistranných rozhovorů o denuklearizaci Korejského poloostrova, které KLDR vedla s Jižní Koreou, USA, Ruskem, Čínou a Japonskem.

Tento měsíc Severní Korea nabídla, že zastaví své jaderné testy, pokud Spojené státy a Jižní Korea přestanou pořádat společná vojenská cvičení. Nabídka byla ale odmítnuta.