Kofi Annan: Válka proti drogám selhala, nastal čas je dekriminalizovat

Kofi Annan

Kofi Annan Zdroj: ctk

Drogy jsou nebezpečné a způsobují mnoho škod, současná vládní opatření pro boj s narkotiky jsou ale ve svých důsledcích často ještě horší, uvedl bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan. Státy podle něj obvykle upřednostňují represi před prevencí a stále jasněji se ukazuje, jak je tento přístup z pohledu společenské nebezpečnosti chybný. Podle Annana je třeba celosvětově dekriminalizovat uživatele drog a současně si připustit, že svět bez omamných a návykových látek je nedosažitelnou představou.

„Jen těžko lze hledat příklad většího rozporu mezi slovy a skutečností, než je tomu v případě globální protidrogové politiky, při jejímž formulování mají přednost emoce a ideologie spíše než fakta,“ píše Annan v eseji pro Der Spiegel. Argumentuje mimo jiné příkladem legalizace marihuany pro lékařské účely, které nevedlo k nárůstu uživatelů konopí mezi teenagery.

Represe je podle Annana často nejen neopodstatněná, ale navíc i neefektivní z hlediska finančních nákladů. „Celosvětově náklady na vynucování drogové prohibice převyšují sto miliard dolarů za rok (2,5 bilionu korun), ovšem obrat černého trhu s narkotiky dosahuje více než trojnásobku. Drogy tak patří mezi jeden z největších komoditních trhů na světě,“ píše bývalý šéf OSN.

Válka proti drogám je do značné míry válkou proti jejich uživatelům, kteří místo na odvykacích kůrách pod lékařským dozorem končí ve vězení

Racionálnější přístup k narkotikům tak může prospět právě i veřejným financím. Americkému státu Colorado loni přiteklo do rozpočtu na 135 milionů dolarů (3,3 miliardy korun) na daních a licenčních poplatcích poté, co jeho představitelé povolili prodej konopí k rekreačním účelům.

Stále je ale třeba vnímat i potenciální zdravotní rizika, jenže válka proti drogám je do značné míry válkou proti jejich uživatelům, kteří místo na odvykacích kůrách pod lékařským dozorem končí ve vězení, připomíná Annan. Pro mladé lidi je pak záznam v trestním rejstříku větší překážkou fungování ve společnosti než drogová minulost. „Jsem přesvědčen, že chybná vládní politika zničila život většímu počtu lidí než samotné drogy,“ dodává.

Studie navíc opakovaně nedokázaly vztah mezi přísností protidrogových zákonů a počtem uživatelů narkotik. Místo restrikcí žádá Annan regulaci a osvětu: ty nejnebezpečnější drogy by měly být k dispozici pouze registrovaným narkomanům na lékařský předpis, jak je tomu ve Švýcarsku. „Návykové látky jsou nekonečně nebezpečnější, pokud zůstanou v rukách černého trhu a zločinců, kteří nemají žádné ohledy na bezpečnost a zdraví,“ uzavřel bývalý generální sekretář OSN Annan.

Kdo hledá, toho si drogy najdou. Trochu jiný průvodce jihovýchodní Asií