Komáři mají detektor pro nalezení odhalené kůže, zjistili vědci

Komár Anopheles, přenašeč malárie

Komár Anopheles, přenašeč malárie Zdroj: James Gathany - Wikiemdia Commons

Nepříjemné štípance od komárů by se mohly stát minulostí. Tedy pokud ovšem člověk použije jeden z repelentů, pro které nedávno kalifornští výzkumníci objevili zhruba stovku nových extrémně účinných látek.

Vědci z Kalifornské univerzity v Riverside se totiž zaměřili na zkoumání mechanismu, pomocí kterého komáři a jim podobný štípavý hmyz vyhledává lidskou kůži. Výsledky výzkumu pod vedením doktora Genevieve M. Tauxe zveřejnil časopis Cell.

Již dříve se přitom přišlo na to, že komáři detekují přítomnost živého organismu podle množství oxidu uhličitého ve vzduchu – což naznačuje přítomnost dýchajícího tvora. Zmíněnou detekci má v komářím těle „na svědomí“ specializovaný shluk cpA neuronů u jejich sosáčku.

Vědci však zjistili, že právě tyto neurony jsou zodpovědné také za „pachovou detekci“ odhalené kůže - samozřejmě jsou extrémně citlivé na „voňavé“ části těla jako podpaždí nebo nohy.

Výzkumníci se po tomto zjištění pustili do rozsáhlého testování téměř půl milionu různých sloučenin, až odhalili zhruba stovku z nich, které funkci zmíněného shluku neuronů blokují. Ba co víc, nově objevené látky jsou snadno vytvořitelné, levné a lidskému nosu příjemně voní jako například máta nebo ovoce.

Výzkum má značný potenciál nejen pro klasický drogistický průmysl v podobě nové generace efektivnějších repelentů, ale také pro zdravotnictví – méně komářích štípanců totiž znamená nižší počet ohrožení malárií, horečkou Dengue nebo západonilskou horečkou.

Geneticky modifikovaní komáři