Končí rovnice co roh, to banka

Španělsko

Španělsko Zdroj: profimedia.cz

Španělské banky nejsou v pořádku, a pozná to i laik. Tvrdí to německý deník Handelsblatt. Stačí se projít některým městem, třeba San Sebastianem, letoviskem na severu se 180 tisíci obyvateli. Na Calle Egia v obytné čtvrti jsou rozesety jedna pobočka vedle druhé: Banco Santander, Sabadell Guipuzcoano, Caixa či Kutxa Bank. A o kus dále BBVA, Caja Laboral und Kutxa Rural.

Člověk získá dojem, že se nachází ve finančním centru, jako je Frankfurt, a ne v San Sebastianu, kde spí bezdomovci před vchody do supermarketů. Španělsko má přebankováno,“ píše list. Tamní vláda se snaží situaci řešit. Konsolidace trvá už tři roky: ze 45 spořitelen „cajas“, umístěných na každém rohu, přežilo jen patnáct.

V letech 2008 až 2011 zmizelo z trhu deset procent pracovních míst v sektoru a třináct procent poboček. V přebírání konkurentů se činí velké ústavy jako Caixa, BBVA a Banco Santander, které postupně vymazávají z trhu menší hráče.

Národní centrální banka vydala mezitím zprávu o pokroku, jehož dosáhly banky v plnění zpřísněných vládních požadavků na kapitálovou přiměřenost. Cílem je napravit škody ze špatných hypoték a zabránit žádosti o mezinárodní finanční pomoc. Kriteria plní dvě třetiny ústavů. „Španělsko splácí včas, nebude potřebovat záchranu,“ říká ministr hospodářství Luis de Guindos. Totéž ale tvrdilo svého času Portugalsko.

Téměř 180 miliard eur představuje objem nesplácených úvěrů ve španělských finančních domech. Velká trojka drží prim také v tomto ohledu. Za rok 2011, kdy představoval průměr špatných pohledávek v poměru ke všem půjčkám 7,5 procenta, nahlásily Caixa 4,9, BBVA čtyři a Santander 3,9 procent. Únor zvedl průměr na 8,16 procenta, nejvíce od roku 1994.