Konec bezohledného růstu? Čína se prý začne chovat ekologicky

Podle WHO má vůbec nejšpinavější vzduch v Číně

Podle WHO má vůbec nejšpinavější vzduch v Číně Zdroj: wikimedia.org

Druhá nejsilnější ekonomika světa se pokouší dosáhnout udržitelného rozvoje a začíná se více ohlížet na životní prostředí. Období enormně rychlého růstu čínského hospodářství je u konce, prohlásil prezident Si Ťin-pching.

Není nemožné růst ještě rychleji, ale „nechceme růst příliš rychle“, prohlásil Si na Asijském fóru Boao. „Nemyslím si, že by Čína mohla vydržet superrychlý růst,“ dodal s tím, že Peking se kromě hospodářského růstu musí zaměřit i na další oblasti včetně ekologie.

Pozornost Pekingu se na životní prostředí obrací krátce po skandálu s nálezem tisíců mrtvých prasat v řece, která zásobovala vodou největší čínské město Šanghaj. Znečistění vody trápí celou zemi, ve velkých městech se pak přidává znečistění ovzduší. V obou případech jde převážně o důsledky prudkého ekonomického rozvoje.

Před příliš rychlým růstem Čínu na fóru varoval také maďarsko-americký magnát George Soros. „Současný růstový model může vydržet ještě rok nebo dva, ale ne po celé desetiletí,“ řekl. V Čínských bankách se podle něj shromažďují nedostatečně kryté úvěry. „Bankovní systém má potíže,“ dodal.

Čínský hrubý domácí produkt v uplynulých 10 letech (ve stovkách milionů juanů):Čínský hrubý domácí produkt v posledních 10 letechČínský hrubý domácí produkt v posledních 10 letech | tradingeconomics.comZdroj: Čínský statistický úřad, tradingeconomics.com

Loňský růst čínské ekonomiky o 7,8 procenta byl nejslabší od roku 1999. Způsobily to nižší vývoz a také snaha čínské vlády rychlý růst omezit. Peking například v první půlce uplynulého roku omezil možnosti půjčování a zpřísnil regulaci realitního trhu, aby tak potlačil boom cen čínských nemovitostí.

Podle čínského prezidenta by se ekonomika měla více spolehnout na domácí spotřebitele a nežít jen z velkých projektů jako jsou stavby dálnic či letišť, které hospodářství táhly v uplynulých letech. To by mělo zajistit budoucí stabilitu.