Konec Schengenu? Německo obnoví hraniční kontroly, prý jen dočasně

Migranti v Mnichově

Migranti v Mnichově Zdroj: ctk/ap

Německo kvůli náporu uprchlíků zavede s okamžitou platností dočasně kontroly na svých vnitřních hranicích, nejprve s Rakouskem. Opatření, které však podle německého ministra vnitra Thomase de Maizièra uprchlickou krizi neřeší, schválila jednomyslně vládní koalice a tento krok Německo konzultovalo též s Rakouskem. To zatím neplánuje posílit kontroly na hranici s Maďarskem, odkud přichází většina uprchlíků směřujících do Evropy takzvanou balkánskou cestou.

Německo „přijímá svou humanitární odpovědnost“, ale břemeno, které se s ohromným množstvím uprchlíkům pojí, musí být spojeno se solidárním rozdělením uprchlíků, dodal německý ministr.

De Maizière v prohlášení k médiím dále uvedl, že podle současného evropského práva není Německo zodpovědné za většinu žadatelů o azyl, a vyzval členské státy Evropské unie, aby uprchlíky v souladu s dublinskou úmluvou nejen registrovaly, ale zahájily s nimi i azylové řízení. Uprchlíci „si nemohou vybrat zemi, ve které budou hledat ochranu,“ řekl ministr.

Podle bavorského premiéra Horsta Seehofera, jehož spolková země čelí největšímu náporu uprchlíků, je krok spolkové vlády, o němž prý bylo rozhodnuto v sobotu, „důležitým signálem“ pro zbytek světa. Bavorský ministr vnitra k tomu dodal, že kontroly by mohly být v případě nutnosti zavedeny i na hranicích s ostatními státy.

Kvůli uprchlíkům posiluje opatření na hranicích s Rakouskem i česká policie, řekl ministr vnitra Milan Chovanec ČT. O dalším postupu se podle něj rozhodne podle počtu migrantů.

Do Německa přestaly jezdit vlaky z Rakouska

Rakouské dráhy ÖBB přerušily od 17:00 vlakovou dopravu z Rakouska do Německa. Německý železniční dopravce DB dnes zároveň oznámil, že do pondělního rána přerušuje spojení do Rakouska a zpět.

Stovky uprchlíků proto musely dnes večer opustit vlaky v Salcburku. Z železničních souprav je prozatím odvedli do velké podzemní garáže na pozemku hlavního nádraží. Tamní nástupiště byla podle agentury DPA prakticky liduprázdná. „Vlaková doprava je z nařízení německých úřadů až do odvolání odřeknuta…Příčinou je aktuální uprchlická situace v Německu,“ stálo na oznamovacích tabulích.

Na vídeňském nádraží Westbahnhof se situace dnes večer příliš nezměnila. Pravidelné železniční spoje do Salcburku pokračovaly bez přerušení, sdělily agentuře APA rakouské dráhy a organizace Caritas. Lidé tábořili na nádraží i kolem něj a v místech prý panoval klid.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v reakci na německý krok řekl, že podle něj je v souladu s krizovými pravidly Schengenu. Krok Berlína prý poukazuje na nutnost dosáhnout na pondělní mimořádné schůzi unijních ministrů vnitra a spravedlnosti k uprchlíkům dohody o rozdělení migrantů mezi členské země.

V telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou ale Juncker řekl, že má obavy o budoucnost systému otevřených hranic mezi členy EU. Aby zůstaly otevřené, je podle něj třeba více solidarity.Juncker dnes kvůli pondělní schůzce hovořil také s premiéry visegrádských zemí Bohuslavem Sobotkou, Viktorem Orbánem, Ewou Kopaczovou a Robertem Ficem, jakož i s rumunským prezidentem Klausem Iohannisem a šéfkou lotyšské vlády Laimdotou Straujumaovou.

V4 proti kvótám

Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko s povinnými kvótami nesouhlasí. To dnes zopakoval Sobotka i slovenský premiér Robert Fico. „Pokud budou kvóty schváleny, zaujmeme jasnou pozici. Uděláme všechno pro to, abychom Evropu přesvědčili, že kvóty jsou nesmysl,“ řekl Fico podle agentury AFP. Odmítavě se v rozhovoru s Junckerem ke kvótám vyjádřil i rumunský prezident.

Deník Bild dnes s odvoláním na zdroje z bezpečnostních kruhů napsal, že spolková policie vypravuje posily k hranicím s Rakouskem. Údajně jde prý o 2100 příslušníků pohotovostních oddílů, kteří by měli pomáhat se zajišťováním hranice. Podle informací Bildu hodlají německé úřady zahájit kontroly v blízkosti společné hranice s Českem a s Polskem.

Německý krok uvítal s „velkým pochopením“ maďarský premiér Viktor Orbán, podle nějž je dnešní oznámení Berlína jen „prvním krokem“, neboť své hranice potřebuje ochránit též Řecko. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve po rozhovoru se svým německým protějškem prohlásil, že Německo se rozhodlo dočasně obnovit kontroly na hranicích vinou nedostatečného dodržování schengenských pravidel některými zeměmi. Všechny státy unijní osmadvacítky vyzval k jejich „svědomitému“ dodržování.

Vývoj událostí kolem migrační krize za poslední tři dny
Za letošních osm měsíců zahynulo při pokusu dostat se ilegálně do Evropy přes Středozemní moře podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) 2630 osob. Loni činil tento údaj za stejnou dobu asi 2100 mrtvých a za celý rok 2014 to bylo asi 3500 obětí. Celkem připlulo podle zprávy UNHCR letos do Evropy přes Středozemní moře asi 432 tisíc imigrantů, z toho nejvíce do Řecka (asi 309 tisíc) a do Itálie (121 tisíc).
Výběr hlavních událostí spojených s uprchlickou krizí za poslední tři dny:
11. září - Schůzka ministrů zahraničí visegrádské skupiny (V4) v Praze; nadále přetrvává rozpor mezi západními členy unie a blokem Česka, Slovenska, Polska a Maďarska ohledně navrhovaného povinného přerozdělování migrantů.
V Bulharsku poprvé poslali za mříže muže, zapojeného do pašování migrantů. Musí do vězení na 11 měsíců a zaplatí pokutu 1000 eur.
Oznámeno, že děti se v českých uprchlických zařízeních mohou vzdělávat a bývá pro ně zřízeno centrum s vychovatelkou. Pro žadatele o azyl v ČR je školní docházka povinná.
Maďarsko podle šéfa diplomacie do příštího týdne dokončí plot na hranici se Srbskem, jinak by prý mělo do konce roku až 500 tisíc migrantů.
Migranti se v minulých dnech bouřili proti úřadům, odmítali se registrovat, řekl maďarský prezident Viktor Orbán. Ti, kdo od 15. září překročí hranice nelegálně, budou zatčeni.
Slovinsko se vzhledem k chystanému uzavření maďarsko-srbské hranice připravuje na vlnu migrantů.
Dopady migrační krize na rozpočty zemí EU i na pokladnu osmadvacítky začnou vyhodnocovat odborníci Evropské komise. Požádali je o to ministři financí.
12. září - Válka podle zástupce OSN letos vyhnala z domovů milion Syřanů a další milion by mohl následovat do konce roku - a přidat se k proudu uprchlíků do EU.
EK oznámila, že v návrhu povinných kvót pro rozdělení migrantů počítá s tím, že v určitých případech bude mít přijímací země možnost konkrétní osobu odmítnout.
Na pražském Václavském náměstí se střetly názory odpůrců islamistů a xenofobie, sešly se stovky lidí. Oba tábory oddělovala magistrála a policie.
Do protestní jízdy proti islámu se v Praze zapojilo podle odhadů asi 350 motorkářů.
Tisíce lidí v centru Londýna vyjadřovaly solidaritu s imigranty, podobné manifestace se uskutečnily i v dalších evropských metropolích, například v Kodani.
V Sýrii přistála dvě ruská letadla s nákladem humanitární pomoci.
Francouzský prezident François Hollande bez ohlášení navštívil uprchlické centrum.
Maďarsko si předvolalo velvyslance Rakouska poté, co rakouský kancléř přirovnal maďarské zacházení s uprchlíky k nacistickým deportacím.
13. září - Podle upřesněných údajů do Maďarska dorazilo v sobotu 4330 běženců, což je nový rekord, a do Mnichova 12 200 uprchlíků; město je na pokraji možností.
Německo kvůli náporu uprchlíků zavede dočasně kontroly na svých vnitřních hranicích, nejprve s Rakouskem.
Česká policie posiluje kvůli uprchlíkům opatření na hranicích s Rakouskem.

Babiš: Zastavení migrace musí řešit mimořádný evropský summit

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš volá po okamžitém svolání mimořádného evropského summitu, na němž by špičky unie konkrétně řešily zastavení přílivu běženců do Evropy. Vicepremiéra a předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka německý krok nepřekvapil a vnímá jej jako nouzové opatření.

Babiš podotkl, že německá kancléřka Angela Merkelová nejprve prohlásila, že přijme všechny Syřany, a vlastně pozvala hlavně ekonomické migranty a porušila dublinské dohody. Rozlišit Syřany od jiných národností na Blízkém východu je podle Babišova názoru prakticky nemožné. „Německo příliv nezvládá, a proto zavádí kontroly na hranicích s Rakouskem. Státy Schengenu měly společně uzavřít vnější hranice schengenského prostoru a dát jasně najevo, že nemůžeme neomezeně přijímat hlavně ekonomické migranty,“ napsal Babiš.

Bělobrádek uvedl, že každý stát musí mít své hranice pod kontrolou. „Ten krok se dal čekat poté, co Německo začalo tu kontrolu ztrácet. Jde o nouzové opatření a ČR by jednala stejně,“ sdělil předseda lidovců. Opoziční ODS soudí, že obnovení kontrol na německo-rakouské hranici je začátek konce schengenského prostoru. Naopak další opoziční strana TOP 09 upozorňuje na to, že schengenská pravidla dočasné zavedení kontrol umožňují. Z české politické scény zaznívají i hlasy po uzavření tuzemských hranic.

Kontroly budou mít podle předsedy ODS Petra Fialy za následek to, že uprchlíci budou hledat alternativní cestu do Německa přes Česko. „Pokud se tak stane, česká vláda musí k hraničním kontrolám přistoupit také,“ sdělil Fiala v tiskové zprávě.

Je podle něho také nutné posílit policejní kontroly na hlavních dopravních tazích a v příhraničních oblastech s Rakouskem a Německem. „Česká vláda by ani pod tlakem zavedení hraničních kontrol neměla přistoupit na přijetí uprchlických kvót,“ zdůraznil Fiala. O návrzích Evropské komise na povinné přerozdělení běženců mezi členské státy budou jednat v pondělí unijní ministři vnitra.

Petr Mach: Německo nejdřív imigranty lákalo na štědrý sociální systém a teď najednou chce, aby se o ně postaraly ostatní země

„Od začátku varuji, že pokud se k uzavření hranic rozhodne někdy Německo, tedy země, kam uprchlíci přicházejí, nikoli odcházejí, bude to špatně. Dočasné obnovení kontrol na hranicích však takovým případem není a schengenská pravidla je umožňují,“ sdělil místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Německo tedy hraje podle platných pravidel, což se ale nedá říci o některých jeho minulých krocích, dodal.

Předseda opoziční strany Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura nabádá k tomu, aby Česko reagovalo podobně jako Německo. „To znamená, že přes naše hranice nesmí ani jeden nelegální imigrant,“ uvedl v tiskové zprávě Okamura. Uprchlíci by měli být při překročení hranice bez povolení podle něho ihned vraceni. „Pokud tak budou reagovat všechny evropské země, je z velké části po problému,“ dodal.

Krok Německa je podle předsedy Strany svobodných občanů Petra Macha nevybíravým tlakem této země, aby členské státy souhlasily s kvótami. „Německo nejdřív imigranty lákalo na štědrý sociální systém a teď najednou chce, aby se o ně postaraly ostatní země,“ podotkl v tiskové zprávě Mach.

Před tím, že se „veškerý příliv uprchlíků začne valit přes Českou republiku“, varuje v tiskovém sdělení Blok proti islámu, jenž spolupracuje s opoziční stranou Úsvit. Blok opakovaně volá po uzavření českých hranic.