Korupce v nejvyšších patrech: Čína vyšetřuje exšéfa vnitřní bezpečnosti

Čou Jung-kchang na snímku z roku 2006

Čou Jung-kchang na snímku z roku 2006 Zdroj: Barry Bahler, Wikiimedia Commons

Dva vlivní bývalí čínští vůdci podpořili prezidenta Si Ťin-pchinga ve snaze vyšetřovat někdejšího šéfa vnitřní bezpečnosti Čou Jung-kchanga. Znamená to, že vyšetřování korupční aféry, do níž je Čou zapleten, nebude mít za následek žádné významné pnutí uvnitř vládnoucí Komunistické strany Číny.

Prezident Si by se do rozsáhlého vyšetřování nebyl mohl pustit, kdyby k tomu nedostal neformální svolení od svých předchůdců v nejvyšší státní funkci, Chu Ťin-tchaa a Ťiang Ce-mina, shodují se analytici. Jiná otázka však je, kdo všechno může kvůli vyšetřování být znepokojen.

Dva zdroje agentury Reuters, které jsou s průběhem vyšetřování obeznámeny, potvrdily, že Chu i Ťiang svému nástupci „povolili“ Čoua vyšetřovat. Čou se tak stal nejvýše postaveným čínským funkcionářem, který se od nástupu komunistů k moci v roce 1949 stal předmětem oficiálního disciplinárního šetření.

Soud, nebo kárný orgán?

Chu i Ťiang si podle čínského zvyku - jenž klade v politice důraz na neveřejné a neprůhledné, ale konsensuální rozhodování - i po odchodu z prezidentské funkce udržují značný vliv ve Stálém výboru politbyra, de facto exekutivním orgánu čínské státní moci.

Stručné stranické prohlášení dnes uvedlo, že Čoua vyšetřuje stranický protikorupční orgán „kvůli podezření z vážných porušení disciplín“. Tohoto eufemismu obvykle čínská politická hantýrka používá pro korupci, ačkoli může naznačovat i jiné typy provinění. Prohlášení přitom neuvedlo nic o porušení zákonů; není tedy jisté, jestli Čou stane před soudem, nebo „pouze“ před stranickým kárným orgánem. Praktický rozdíl mezi jedním a druhým je ovšem minimální.

Proslýchá se však, že prezident Si chce nechat v partajním Ústředním výboru hlasovat o tom, jestli bude Čouova provinění posuzovat justice, nebo právě jen jeho partaj. Takové hlasování by bylo prvním svého druhu v historii komunistické vlády Číny.

Co Čou provedl?

Dnes jedenasedmdesátiletý Čou byl ve Stálém výboru politbyra šéfem vnitřní bezpečnosti v letech 2008 až 2012, kdy odešel do důchodu.

Podle agenturních zdrojů, jež zůstávají v anonymitě, dosud během vyšetřování nepadlo konkrétní obvinění. Podle neoficiálních informací se však Čou provinil záskáváním blíže neupřesněných výhod pro příslušníky své rodiny a politické spojence a přijímáním úplatků za politické protislužby, například při obsazování nižších politických funkcí. Všeobecně se má za to, že skutečnou podstatu obvinění se veřejnost patrně nikdy nedozví.

Čou by na veřejnosti naposledy spatřen prvního října na oslavách výročí založení Čínské ropné univerzity. Na pokusy agentury Reuters o navázání kontaktu nereagoval.