Kosovo i Srbsko chtějí dále vyjednávat

Demonstrace v Srbsku

Demonstrace v Srbsku Zdroj: ctk

Představitelé Srbska a Kosova se stále nemohou dohodnout na urovnání vzájemných vztahů. Příčinou sporu je srbská menšina žijící na území odtržené země, Bělehrad pro ni žádá větší práva. Prištinu jeho odmítnutí podepsat Bruselem navrženou dohodu zklamalo, obě strany ale vyjádřily připravenost k dalšímu jednání. V případě Srbska je ve hře členství v EU.

Bělehrad je ochotný uznat autoritu Prištiny, žádá ale autonomii pro zhruba padesát tisíc Srbů žijících na severu země. Tvrdí, že Kosovo nenabídlo žádný ústupek. „Návrh Evropské unie by přispěl k míru, evropeizaci a stabilitě a znamenal by začátek uzavírání historického konfliktu v regionu,“ reagovala Priština na odmítavé stanovisko souseda s tím, že přistoupila na mnoho kompromisů.

„Vzhledem k okolnostem a k tomu, že Srbsko vyjádřilo připravenost k dalším jednáním, věřím v ještě jeden poslední pokus,“ dodal včera poradce kosovského premiéra Hashima Thaçiho.

Bělehrad je nyní v těžké pozici. Prostřednice jednání a šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová připravuje materiál, který může významně ovlivnit verdikt o zahájení přístupových jednání s balkánskou zemí. Brusel dal totiž několikrát najevo, že pokrok v její integraci do Evropské unie je spjatý s normalizací vztahů s Kosovem. Srbská média se ale utěšují tím, že Ashtonová ve zprávě nedá žádné konkrétní doporučení a rozhodnutí zůstane na lídrech zemí EU na červnovém summitu.

Kabinet Ivici Dačiće si zároveň nemůže dovolit velké ústupky kvůli domácímu tlaku nacionalistů a pravoslavné církve. Její patriarcha Irinej před pár dny varoval před „zradou“ Kosova. „Žádné srbské vedení včetně současného nemá právo nebo mandát souhlasit s typem podmínek, které žádné jiné kandidátské zemi nebyly předloženy. Vstupenka je příliš drahá,“ napsal v dopise politikům. Od národovců zaznívají hlasy, že je na čase přimknout se k Rusku, i volání po ozbrojeném zásahu v Kosovu.