Krajní pravice v europarlamentu nevzdává úsilí o vlastní frakci

Europarlament

Europarlament Zdroj: CTK/Moravec Jakub

Krajní pravice nebude mít na ustavující schůzi Evropského parlamentu 1. července vlastní frakci. Nevzdává se však myšlenky, že se jí podaří sehnat alespoň dvacet pět poslanců ze sedmi členských zemí EU později. Do té doby chtějí její zákonodárci působit jako nezařazení. Parlamentní skupina má větší vliv i více finančních prostředků.

Iniciátory vzniku frakce jsou francouzská Národní fronta Marine Le Penové, nizozemská Strana pro svobodu Geerta Wilderse, italská Liga severu, Svobodná strana Rakouska a belgický Vlámský zájem. Ke zformování plánované Evropské aliance pro svobodu tedy zatím chybějí dvě partaje.

Za dalšího možného partnera byl označován polský Kongres nové pravice. Podle některých zdrojů je ale zejména pro Wilderse příliš radikální. Strana mimo jiné prosazuje odebrání volebního práva ženám. „Jsme trochu pozadu, ale všichni jsme přesvědčeni, že brzy vytvoříme parlamentní skupinu, která je skutečnou alternativou ostatních,“ řekl Matteo Salvini z Ligy severu. „Na zahajovacím zasedání budeme všichni na vlastní pěst, ale pak zase začneme jednat. Už jsme v kontaktu se stranami z Maďarska, Rumunska a Slovenska,“ dodal.

Wilders a Le Penová se dříve pokoušeli ke spolupráci přesvědčit Stranu nezávislosti Spojeného království (UKIP). Její lídr Nigel Farage ale udržel při životě skupinu Evropa svobody a demokracie. Aktuálně má 48 poslanců ze sedmi zemí, jedním z nich je šéf české Strany svobodných občanů Petr Mach.

: