Kreml chce mít vliv na celou Ukrajinu. Kyjev schválil částečnou mobilizaci

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Parlament v Simferopolu požádal Moskvu, aby přijala Krym do Ruské federace a ponechala mu status republiky. Kreml přitom dává najevo, že mu anexe Krymu nebude stačit. Chce aktivně rozhodovat o budoucnosti celé Ukrajiny.

Návrh na připojení Krymu už leží v ruské Státní dumě, prezident Vladimir Putin se plánuje k výsledkům referenda vyjádřit dnes. Ministerstvo zahraničí v Moskvě však už včera naznačilo, že má na Kyjev řadu požadavků, jež se netýkají jen Krymu. Navrhlo mu vytvořit speciální skupinu, s jejíž pomocí by se z Ukrajiny stala federace se dvěma státními jazyky. Země by podle představ Kremlu také nesměla vstoupit do NATO.

Kyjev označil ruské požadavky za nepřijatelné. „Prohlášení ruského ministerstva zahraničí vypadá jako ultimátum,“ uvedl mluvčí ukrajinské diplomacie. Parlament v Kyjevě včera schválil částečnou mobilizaci, která se týká i Krymu. „Mobilizace na území Autonomní republiky Krym a města Sevastopol se uskuteční prostřednictvím občanů, kteří dobrovolně vyslovili přání být povoláni,“ píše se v textu.

Ministr obrany Ihor Teňuch tvrdí, že je Ukrajina dostatečné silná na to, aby odrazila ruský útok na jihu země. Země se snaží jistit i jinde. Na hranici Doněcké oblasti s Ruskem údajně vzniká příkop, aby se na Ukrajinu nemohla dostat vojenská technika.

Politici na poloostrově už začali realizovat praktické kroky spojení s Ruskem. PrivatBank prý už otevřel účty v rublech. Přechod oblasti na ruskou měnu by ale měl být postupný, hřivna má zůstat legálním platidlem do konce roku 2015. Poloostrov ale už na konci měsíce přijme ruský čas. Ruské ministerstvo financí zvažuje, že na území přechodně zavede speciální daňový režim.

Aktuální dění naznačuje, jak těžké to nyní na Krymu budou mít ti, kteří si přejí zachovat dosavadní stav. Ukrajinští vojáci v regionu, kteří odmítli přísahat věrnost separatistické vládě, si stěžují na silný psychologický tlak. Ruští vojáci prý jejich rodiny vyhánějí ze služebních bytů. Zmizelo také několik nepohodlných osob jako třeba řeckokatoličtí kněží.