Krize oživila obraz „zlého Němce“, Berlín to chce změnit

Protesty v Řecku

Protesty v Řecku Zdroj: profimedia.cz

V době, kdy média zejména v krizí sužovaném Řecku ukazují německé politiky jako nacisty a kdy se oživují citlivá místa z německé minulosti, chce Berlín image "zlého" Němce zničit. Šéf německé diplomacie Guido Westerwelle nechal vypracovat strategii, podle níž se má Německo představovat jako solidární země, které se nikdo nemusí bát a které leží osud Evropské unie na srdci jako nic jiného.

„Musíme zdolat strach z toho, že Německo hraje jen samo za sebe a že se snaží o hegemonii,“ píše se podle německých médií ve dvanáctistránkovém dokumentu, který vznikl jako reakce na oživující se stereotypy zakořeněné hlavně v období druhé světové války. Například řecký deník Dimokratija před časem znázornil německou kancléřku Angelu Merkelovou v nacistické uniformě vedle nápisu „Dachau“.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble na druhou stranu Řekům, kteří se bouří proti úsporným opatřením, vzkázal, že obyvatelé východních částí Evropské unie jsou ještě chudší než oni. Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich zase Řeky před několika dny zřejmě příliš nepotěšil prohlášením, že by jejich země udělala lépe, kdyby eurozónu opustila.

„Ty, které krize zasáhla nejvíce, musíme ujistit o naší solidaritě,“ doporučují podřízení šéfa německé diplomacie, jak by se mělo Německo prezentovat. Ministerstvo zahraničí by podle nich mělo dělat vše pro to, aby se upevnila důvěra „evropských sousedů vůči Německu“. O strategii, jak zničit obraz panovačného Němce, který se šíří některými částmi Evropy, dnes jednala německá vláda.

Protesty v Aténách

Protestující v AténáchProtestující v Aténách | profimedia.cz

Německo musí lépe vysvětlovat svou politiku, radí experti

Podle odborníků z Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP) už pro to byl nejvyšší čas. Německé vládě vytkli, že svým partnerům v EU dostatečně nevysvětluje svoji politiku. „Stíny minulosti se vrátily k jednacím stolům v Bruselu,“ varovali experti z DGAP, jejichž analýzu cituje agentura DPA.

Podobný názor prý mají i členové německé vlády. Problémy některých německých politiků s komunikací s jejich evropskými partnery spočívají mimo jiné v tom, že na bedra Berlína spadla obrovská odpovědnost při řešení krize v eurozóně. Přitom se evropskou politikou zabývají různé německé úřady. Resort zahraničí v ní už dávno nehraje takovou roli jako úřad kancléřky nebo ministerstvo financí.

Šéf německé diplomacie Westerwelle se v uplynulých měsících snažil během různých zahraničních návštěv získat pochopení pro německý pohled na současný stav věcí v Evropě. Byl v Aténách, v Lisabonu, v Londýně, připomněla DPA. Na programu má cestu do Madridu a zřejmě i do Polska, kde prý chce vystoupit s projevem k evropské politice. Tato řeč by měla být odpovědí na loňský berlínský proslov šéfa polské diplomacie Radoslawa Sikorského, který volal po silnější a ne slabší roli Německa v Evropské unii.

Německá vláda chce o Evropě diskutovat nejen v zahraničí, ale i doma. Hodlá zorganizovat různá debatní setkání s občany ve skutečném světě i na internetu, nebo plánuje svoji evropskou politiku vysvětlovat na školách a na univerzitách.