Kuba chce nastartovat ekonomiku, plánuje projekty za miliardy dolarů

Stará auta Kubánci neustále opravují

Stará auta Kubánci neustále opravují Zdroj: CTK/AP

Kuba požádala zahraniční společnosti o investice v objemu více než osm miliard dolarů (180 miliard korun). Ministr zahraničního obchodu Rodrigo Malmierca Díaz představil seznam projektů, jejichž výstavba by mohla stát až 8,7 miliardy dolarů. Patří do něj plány na budování prasečích farem i závodu na výrobu automobilů. Vláda navíc schválila uvolnění investičních restrikcí.

Nabídka možných investic je důležitým krokem programu, kterým chce Kuba přilákat zahraniční kapitál. Kromě uvolnění investičních restrikcí vláda schválil i vytvoření zvláštní obchodní zóny kolem nového přístavu západně od Havany.

Navzdory všem snahám však cizinci, kteří se zúčastnili havanského mezinárodního veletrhu, prostřednictvím kterého se vláda snaží přilákat investory, označují Kubu za místo, které stále vyvolává mezi investory velkou nervozitu. Chybějí zde základní dodavatelé a trvá týdny nebo měsíce, než jednoduché rozhodnutí schválí vládní agentury.

Investory odrazuje byrokracie

Čínský podnikatel George Jen pro agenturu AP uvedl, že v květnu požádal o povolení k výstavbě závodu v hodnotě jednoho milionu dolarů. Závod by měl montovat úsporné LED osvětlení a zaměstnat 100 Kubánců. Počáteční povolení k projektu získal za tři měsíce, zatím mu však nikdo nenabídl místo pro výstavbu továrny ani mu nenaznačil, zda s projektem může pokračovat.

Úroveň zahraničních investic musí zůstat neznámá
Kubánská vláda nadále odmítá zveřejňovat základní informace, jako je současná úroveň zahraničních investic. Podle ministerstva zahraničního obchodu by toto číslo mohly zneužít Spojené státy, které stále uplatňují ekonomické embargo vůči Kubě a které Kuba obviňuje z většiny svých hospodářských.

V Číně by to podle něj trvalo 24 hodin. „Kubánci mají určitou obavu, že pokud půjdou rychle, nebudou moci rozhodnutí zvrátit, takže dávají přednost pomalejšímu postupu a vypracovávají všechny studie,“ dodal.

Kromě pomalého tempa si zahraniční manažeři také stěžují na to, že musí najímat zaměstnance prostřednictvím státní agentury a nemohou si je vybírat přímo a povyšovat.

Snaha získat zahraniční investice je součástí čtyřletého reformního procesu, který má povzbudit ekonomiku začleněním soukromého podnikání a zahraničního kapitálu do socialistického hospodářského modelu.

Vývoj růstu kubánského HDP v jednotlivých letech