Kuba láká zahraniční investory. Nabízí nový přístav a obchodní zónu

Přístav v Havaně

Přístav v Havaně

Kuba schválila pravidla o daňových úlevách pro obchodní zónu ve velkém přístavu, který vzniká západně od hlavního města Havany. Kubánská vláda se pokouší nastartovat ekonomiku řadou reforem a doufá, že se jí podaří nalákat více zahraničních investorů.

Podle nového kubánského zákona by investoři v budovaném průmyslovém parku v přístavu Mariel měli mít první rok úlevy od daní z prodeje a desetileté daňové prázdniny od platby daní ze zisku. Po uplynutí této doby bude zisk zdaněn 12 procenty, napsala agentura AP.

Některá omezení či daňové povinnosti ale zůstaly. Jde například o pravidla pro přijímání nových pracovníků. Ty musí stále najímat agentury provozované státem, což zahraniční podnikatelé na ostrově často kritizují. Plat těchto agenturních pracovníků je totiž nízký, zatímco podnikatelé platí agenturám v tvrdé měně, poznamenala agentura Reuters.

Kuba potřebuje investory

Experimenty se zvláštními hospodářskými zónami Kuba uskutečnila již v 90. letech. Na ekonomiku ale větší dopad neměly a kubánské úřady nedávno připustily, že země potřebuje přilákat víc zahraničních investorů.

Mariel, který se nachází asi 45 kilometrů západně od metropole, by měl nahradit Havanu jako dosavadní centrum lodní nákladní přepravy na ostrově. Provoz v něm by měl začít přibližně koncem roku. Kuba se přístav Mariel rozhodla postavit, když v roce 2009 zjistila, že havanský záliv nebude moci pojmout větší plavidla, která se začnou za dva roky plavit Panamským průplavem.

Celkové náklady projektu činí 900 milionů dolarů. Dvě třetiny se financují prostřednictvím investic z Brazílie. Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová by se v lednu měla zúčastnit zahájení provozu doků a terminálu pro přepravní kontejnery.

Reportáž E15: Kubánci volí socialismus v zemi stále divočejšího kapitalismu