Kupující ocele požadují od ruských producentů obrovské slevy

Válcovna plechů Vítkovice Steel

Válcovna plechů Vítkovice Steel Zdroj: Vítkovice Steel

Ruští producenti ocele byli před válkou na Ukrajině celosvětově nejziskovější. Nyní jsou ale nuceni prodávat některým odběratelům s velkými slevami, upozornila agentura Bloomberg.

Ruským producentům se zužují možnosti, protože sankce omezují prodej zákazníkům na jejich hlavním evropském trhu a zákazníci jinde ve světě jsou stále opatrnější při obchodech s ruskými společnostmi. Producenti hledají alternativní kupce. Ti, kteří jsou ochotni nakupovat ruskou ocel, ale chtějí nižší ceny.

Například Severstal čelí požadavkům od dovozců z Asie, aby jim prodal ocel se slevou až 40 procent z tržní ceny, uvedly tři osoby obeznámené se záležitostí, které si však nepřály být jmenovány, protože tyto informace nejsou veřejné. Také zákazníci v Turecku požadují snížení ceny.

Některé produkty ruských oceláren se nyní staly nerentabilní, protože sektor zasáhl také silný rubl a růst cen uhlí, cen za přepravu a nákladů na pojištění přepravy, upozorňují zdroje. Pro ocelářský průmysl země, který je velkým vývozcem a který si po desetiletí užíval velmi nízké náklady, je to prudký obrat. Ziskové marže zde někdy přesahovaly 40 procent ve srovnání s méně než deseti procenty u konkurenčních podniků v zahraničí.

Sankce EU nebo Spojených států zasáhly ruské ocelárny Severstal, Evraz a Magnitogorsk Iron & Steel. EU rovněž zakázala dovoz některých ruských výrobků.

Kromě sankcí se ruští producenti potýkají s růstem rublu, který snižuje příjmy z prodeje do zahraničí. Navzdory rozsáhlým sankcím a ekonomickým problémům rubl nedávno vystoupil na nejvyšší hodnotu od roku 2018. Další snížení úrokových sazeb sice tento týden zastavilo růst rublu, ale kurz je stále příliš silný na to, aby vývozci oceli mohli na některých důležitých produktech vydělávat. Prodej do Číny tak podle zdrojů přináší ztrátu asi 16.000 rublů (5600 Kč) za tunu ocele.

Některé ocelárny začaly podle ruského ocelářského svazu snižovat produkci. Mluvčí firmy Magnitogorsk to potvrdil a dodal, produkce je nyní zhruba o 40 procent nižší než v lednu a únoru.

Ruské ministerstvo průmyslu a obchodu očekává, že domácí poptávka po oceli letos klesne o devět procent. Ruští producenti také požádali o snížení daní, protože válka poškozuje jejich podnikání. Vláda zatím jejich požadavky nevyslyšela.